NYHET - ARBETSMILJÖ

Arbetsmiljöverket genomför tillsyn i skog och jordbruk

Den 6 maj startar Arbetsmiljöverket en tre veckor lång tillsynskampanj hos företag inom näringsgrenar där det sker många olyckor, varav två är skogsbruk och jordbruk (de andra två är bygg och transport). Cirka 100 arbetsställekontroller kommer att genomföras hos företag med minst tio anställda.

6 maj 2024
Bilder från lantbruk och skogsbruk.
Foto: Fredrik Persson

Informationen kring tillsynskampanjen har nått oss parter med kort varsel. Hör gärna av er till oss om ni skulle bli föremål för en inspektion.

Arbetsmiljöverket kommer att kontrollera om företagen har riskbedömt och åtgärdat farliga arbetsmoment. De kommer också att kontrollera om det finns rutiner för att utreda tillbud och olycksfall.

Exempel på frågor som ställs vid tillsynen, enligt Arbetsmiljöverkets information:

  • Vet arbetsgivaren vilka särskilda risker de har på arbetsplatsen och har de riskbedömt dem?
  • Tillhandahåller arbetsgivaren personlig skyddsutrustning för de arbetsuppgifter som arbetstagare utför?
  • Har arbetsgivaren rutiner för att utreda olycksfall, och tar de lärdom av olyckor och olycksfall för att förhindra framtida olyckor?

Tillsynen är en del av projektet ”Ett tryggt arbetsliv – Nollvision”. Alla EU-medlemsländer och Norge deltar i insatsen. Syftet är att dela lärdomar inom EU och att se och förbygga orsakerna till de olyckor och dödsfall som identifieras i kampanjen.

Så går inspektionen till (arbetsmiljöverket.se)