REPORTAGE - GOLF & UTLÄNDSK ARBETSKRAFT

Svårt att rekrytera när golfintresset ökar

Det ökade golfspelandet väntas hålla i sig även nästa säsong. Men en kommande lagändring försvårar snart möjligheterna att ta in säsongsarbetskraft från utlandet. – Hur ska branschen hitta tillräckligt med personal, frågar sig klubbchef Stefan Andorff.

3 december 2020
Foto: Jonas Koel

Lagändringen som träder i kraft den första januari gör att Kungl. Drottningholms GK inte längre kan hyra in säsongspersonal från rekryteringsbolag med säte utanför Sverige. En strategi de delat med många branschkollegor för att den är ekonomiskt smart, men framför allt har det handlat om att få tag på "rätt folk".
Att klubbens medlemmar dubblade sitt spelande 2020 och nästa år ser ut att gå mot nya rekord ställer de nya rekryteringsförutsättningarna på sin spets.

– Framåt vill vi att merparten av personalen ska komma från Sverige, dels eftersom rekryteringen blir enklare, men till skillnad från att rekrytera från Storbritannien och resten av Europa är det svårt att hitta kompetensen här, säger Stefan Andorff, klubbdirektör på Kungl. Drottningholms GK och fortsätter;
– Ska branschen få tag på tillräckligt med arbetskraft behövs en svensk utbildning som innehåller både lärlingsprogram och teori. Det saknas i dag,

Golfutbildning på gång i Sverige

Länder som Storbritannien har redan golfutbildningar och Stefan har fått information om att svenska lärosäten tittar på att ta fram något liknande. För att komma framåt tror han att branschen behöver öka förståelsen för vad yrket innebär: att jobba med naturen, bidra till ökad biologisk mångfald och möjliggöra idrott och naturupplevelser.

– Det är jättebra att svenska utbildningar är på gång men de ligger flera år fram i tiden och vårt behov av personal är nu. Sen ska det tilläggas att lagändringen påverkar många fler branscher än vår.
Den akuta personalfrågan löser Drottningholms GK med svensk personal, men det kan bli kostsamt.

– Vi kommer att anställa svenskar och sedan får vi utbilda dem internt vilket kostar både i tid och pengar. Nästa steg är att få de här säsongsarbetarna att vilja komma tillbaka år efter år.

Stor golfkompetens i Australien

Samtidigt arbetar bland andra Gröna arbetsgivare med att se över vilka möjligheter som finns i den nya lagen och hur rekryteringen av kompetent personal kan underlättas. Australien är exempelvis ett land där många har rätt kompetens, men visumprocessen skulle behöva förenklas och visumet erbjudas längre än de sex månader som gäller idag.

– Här återstår att se vad de kommer fram till men drömscenariot skulle vara att vår personal representerar en mix av svenskar och personer från andra länder så att vi kan utbyta erfarenheter med varandra, säger Stefan.
– Vi förstår så klart hur viktigt det är att ha en arbetsmarknad med trygga anställningar men politikerna måste också se hur beroende vår och många andra branscher är av säsongsarbetare.

Umgänge över generationsgränserna

Såhär med facit i hand blev 2020 ett minst sagt annorlunda år. Kort efter öppningen i april var både helger och vardagar på Kungl. Drottningholms GK allt som oftast fullbokade. Som en förening som framför allt satsar på medlemsgolf blev de inte särskilt drabbade av inställda företagsevent. De få som var planerade kompenserades av intäkterna från medlemmarnas gäster.

– Nu upptäcker många hur bra golfen är för folkhälsan. Att vi får komma ut, träffas och göra något tillsammans är viktigare än någonsin och det vill vi bidra till, säger Stefan.

Text: Camilla Carlsson

Kungl. Drottningholms GK

Läge: Drottningholm utanför Stockholm.
Antal anställda: Tre fastanställda och i snitt 12 extra under säsong

Golfkuriosa 2020
  • Rekordmånga har hittat till eller återvänt till golfen. 19 % av spelarna var inte medlemmar i fjol.
  • Antalet aktiva golfare passerade 500 000.
  • Rekordmånga juniorer har börjat spela, ökningen var 33,5 %.
  • Av golfspelarna är ungefär 70 % män och 30 % kvinnor.

Källa: Svenska Golfförbundet