Utveckla företaget och de anställda med alternativ lönemodell

Med hjälp av en tydlig lönestruktur går det att påverka både de anställdas och företagets utveckling på ett positivt sätt. Arbetsgivaren tillsammans med sina anställda sätter då upp mål och kriterier som gynnar och inspirerar alla till att prestera bättre. Företaget ökar chanserna att utvecklas lönsamt och den anställde får tydliga riktlinjer om vad som krävs för att växa i företaget och öka sin lön.

SLA och Kommunal hälsar dig varmt välkommen till en utbildning i införande av alternativ lönemodell. Vi har gemensamt tagit fram en handledning för införandet av den alternativa lönemodellen och erbjuder dig nu även en utbildning för att komma igång på ditt företag.

Utbildningen vänder sig till arbetsgivare och anställda som har intresse av att lära sig mer om alternativa lönemodellen och dess möjligheter, samt har ett intresse av hur lönesättningen kan påverka både de anställdas och företagets utveckling.

Under utbildningen kommer vi bl.a. gå igenom alternativmodellens olika delar:

  • Lönestruktur
  • Övergripande mål med lönesättningen
  • Lönekartläggning
  • Lönepolicy
  • Principer för lönesättning
  • Lönekriterier
  • Löneprocess

Det kommer även finnas gott om tid för frågor och nätverkande under dagen.

Utbildningen arrangeras gemensamt av SLA och Kommunal och deltagare bjuds in både från medlemsföretag och fackförbund. Det betyder att du kan gå ensam eller tillsammans med arbetsgivaren/fackliga ombudet.

Välkommen med din anmälan till anmalan@sla-arbetsgivarna.org senast den 13 augusti 2018.

Har du frågor eller funderingar, kontakta Kajsa Dahlerus, SLA kajsa.dahlerus@sla-arbetsgivarna.org 08-762 72 20 eller Jörgen Gustavsson, Kommunal jorgen.gustavsson@kommunal.se 010-442 70 67.