Fredrik är Årets Unga Skogsentreprenör

Fredrik Norén, Noréns Skogshantering AB mottog priset under lördagen.

Foto: Erik Säfvenberg, Dynamopress

Under lördagen delades priset till Årets Unga Skogsentreprenör ut i Östersund. 2017 års lyckliga vinnare är Fredrik Norén från Katrineholm som driver Noréns Skogshantering AB. Brinnande intresse, duktiga kollegor och förebilder i branschen är receptet bakom ett framgångsrikt företagande, enligt Fredrik.

Först och främst - stort grattis! Hur känns det att vara Årets Unga Skogsentreprenör?

- Man tackar! Det känns otroligt kul. Många gånger sliter man i det dolda och det är ingen som riktigt ser vad man gör. Äntligen är det någon som ser att jag sliter. Det var nog den spontana känslan. Man kan få kvitto på att det går bra för företaget, men det är inte lika vanligt med det personliga erkännandet, vilket känns otroligt roligt och hedrande.

Tveka inte att ställa frågor 

Som tidigare pristagare nämnt gäller det att omge sig med duktiga och pålitliga anställda och kollegor i branschen för att lyckas som företagare. Fredrik är inget undantag. Man ska inte vara rädd att ställa frågor och dela erfarenheter. 

- För det första måste du ha ett brinnande intresse. Man ägnar ju otroligt mycket tid åt arbetet - man är i det hela tiden. Skaffa bra förebilder och omge dig med kunnigt folk. En mentor kan exempelvis vara mycket värdefull och jag har även haft förebilder i branschen. Kollegor som man har stort förtroende för är också väldigt viktigt. Man står ofta inför samma problem och man ska inte tveka att ställa frågor.
Inte minst har SLA-medlemskapet varit till stor hjälp. Det innebär en stor kunskap och bra nätverk. Många gånger står man själv med stora ekonomiska- eller personalbeslut och då känns det skönt och viktigt att kunna prata med SLA.

Rätt personal är a och o

Som det går att läsa i juryns motivering är arbetsgivarrollen och ledarskapet något Fredrik lägger stor vikt vid. Just personalfrågan verkar ligga extra nära.

- Ja, jag anställde tidigt och det kan vara svårt med anställning. Rätt personal är a och o och det gäller att de delar företagets mål och strävan. Från att dom tar på sig mina arbetskläder tills att de slutar ska vi sträva i samma riktning. Om det är tur eller skicklighet att se vilka som passar i branschen vet jag inte. Jag har gått på några nitar, men det lär man sig också av. Innan jag sagt upp någon har jag alltid kollat med SLA för att veta att jag gör rätt – följer lagar och regler. Så återigen är nätverket viktigt.

Hur kommer du att fira utmärkelsen? 

- Det har jag inte riktigt hunnit med än, sedan jag fick beslutet. Lite finare mat i fredags med familjen, men ingenting stort än. Men det kanske kommer snart!

Juryns motivering

Fredrik har stark drivkraft att utveckla sitt företag och ett genuint intresse av att vara företagare. I sitt ledarskap har han utvecklat tydliga mål och en utvecklad hantering av arbetsgivarrollen med en strävan mot ständiga förbättringar och ett aktivt arbete med att följa avtal och lagar.

Företaget har ett gott rykte hos kunderna genom att hålla vad som lovas och med en tydlig strävan mot en ökad kundnytta. Kvittot är nöjda kunder, en god ekonomi och ett konkurrenskraftigt företag.

Juryn har bestått av:
Per Fenger-Krog, Stora Enso
Anna Furness, Skogsentreprenörerna
Örjan Lenárd, SLA

Priset har en viktig roll

Priset Årets Unga Skogsentreprenör delas ut till en ung och framstående entreprenör inom skogsbruk. Utmärkelsen har en viktig roll för branschen av flera skäl - dels som inspirationskälla för att utveckla befintliga och nystartade företag, men även för att sprida en positiv bild av skogsbruket som kan öka kännedomen och attraktionskraften. Priset har delats ut sedan 2008 och är på 50 000 kronor.

I arbetet med att främja skogsbruk och ung företagsamhet vill vi gärna framhäva just unga, goda förebilder och det känns väldigt kul att kunna göra det bland annat genom denna utmärkelse, säger Lena-Liisa Tengblad, VD på SLA och utdelare av priset.