NYHET

Hamnstrejken avblåst

Den aviserade hamnstrejken - som skulle träda i kraft den 6 mars - är avblåst. Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar ett andrahandsavtal, enligt Transportföretagen.

6 mars 2019
Foto: Pressbild Göteborgs hamn

Hamnarbetarförbundet varslade om strejk från midnatt den 6 mars. Om ingen lösning hade nåtts skulle en storstrejk brutit ut i ett 20-tal hamnar.

Enligt Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, är det i grunden samma skrivningar i det avtal som idag har ingåtts, jämfört med bud nummer två i medlingen.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbudet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala, säger han i ett pressmeddelande.

Även Joakim Ärlund, förhandlingschef för Sveriges Hamnar är väldigt nöjd.

– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar började 2016 och har handlat om att facket vill ha ett eget kollektivavtal, trots att det redan fanns ett rikstäckande kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet för hamnverksamheten.
Svenska Hamnarbetarförbundet lade under årets två första månader cirka 120 varsel om stridsåtgärder mot 17 hamnar runt om i Sverige. Det har handlat om punktstrejker, men de har varit återkommande och de senaste varslen innebar strejk över hela dagar.

Mer om hamnkonflikten

Läs mer på Transportföretagens webbplats eller Arbetsmarknadsnytt.