NYHET - SKOGSBRUK & PRISER & UTMÄRKELSER

Joakim är Årets Unga Skogsentreprenör

Under lördagen delades priset till Årets Unga Skogsentreprenör ut i Lund. 2019 års lyckliga vinnare är Joakim Gustafsson från Ed som driver Svensk Skogsservice. Långsiktighet, en tydlig målbild och att omge sig med bra rådgivare är receptet bakom ett framgångsrikt företagande, enligt Joakim.

11 november 2019
Foto:

Först och främst - stort grattis! Hur känns det att vara Årets Unga Skogsentreprenör?

- Tack! Det känns helt underbart. Jag blev både chockad och glad! Men jag vet inte om jag känner mig så ung efter alla år i branschen, säger han och skrattar. Det är många som kämpat hårt för detta under lång tid och det kommer betyda mycket för alla anställda, ombud, styrelse och övriga som gör ett kanonjobb för oss i en tuff bransch.

Det som präglat Svensk Skogsservice allra mest är långsiktighet och en tydlig vision och målbild för företaget.

- I branschen har vi länge varit drabbade av osund konkurrens och oschyssta villkor. Jag har varit uthållig och stått upp för mina och bolagets värderingar under alla år. Det kostar att erbjuda schyssta villkor för anställda och vi har jobbat hårt för att skapa värden för våra beställare men nu känner vi resultatet av det vi investerat, säger Joakim.

Satsa på personalen
Företaget jobbar långsiktigt även med personalen och har genomfört flera satsningar genom åren. All personal, och även ombuden har tex fått gå en säljutbildning och även utbildats i företagets värderingar; långsiktigt värdeskapande, som genomsyrar företaget.

- Vi har stått upp mot oseriösa beställare och fokuserat på de som står för schyssta leveranser och villkor, där allting fungerar och vi får flyt i produktionen. Det är de kunderna vi behåller, andra har vi faktiskt plockat bort. Vi har team som har bott i samma hus i 5 år eller mer. Det är ett exempel på villkor som gör att duktig personal från andra länder stannar. Vi är väldigt måna om personalen som kommer hit och arbetar.

Personalen får även möjlighet att växa och utvecklas tillsammans med företaget genom att kunna avancera till teamleader, vara med och testa utrustning åt leverantörer och delta i olika utvecklingsprojekt.

Bra rådgivning är viktigt
Skogen kan vara en tuff bransch att driva företag i och då gäller det att stå stadigt i företaget med en tydlig målbild. Ett arbete som inte är lätt att klara av själv, därför är det viktigt att ta hjälp av erfarna och duktiga människor.

- Vi var tidigt ute med att tillsätta en professionell styrelse. Även om man är en "liten" företagare så behöver man det. Det finns många duktiga personer som tycker det är spännande att engagera sig i samt bidra till en ny tillväxtresa.

Hur kommer du att fira utmärkelsen?
- Jag var i Sydafrika med familjen när jag fick beskedet och firade med en flaska champagne på kvällen. Jag kommer dels fira detta med personalen på ett event som är bokat framöver och dels uppmärksamma detta när skogsvårdsteamen kommer tillbaka i vår.

Juryns motivering:

Joakim Gustafsson är ett föredöme och en utpräglad entreprenör med ett tydligt kundfokus, som ständigt söker nya innovativa lösningar med hjälp av ny teknik och nya metoder. Han har ett driv och engagemang som gör honom till ett föredöme för blivande och nuvarande entreprenörer i branschen. Joakim har också en väl utvecklad och genomtänkt personalpolitik.

Juryn har bestått av:

Per Fenger-Krog, Stora Enso
Anna Furness, Skogsentreprenörerna
Örjan Lenárd, Gröna arbetsgivare
Priset har en viktig roll

Priset Årets Unga Skogsentreprenör delas ut till en ung och framstående entreprenör inom skogsbruk. Utmärkelsen har en viktig roll för branschen av flera skäl - dels som inspirationskälla för att utveckla befintliga och nystartade företag, men även för att sprida en positiv bild av skogsbruket som kan öka kännedomen och attraktionskraften. Priset har delats ut sedan 2008 och är på 50 000 kronor.