NYHET - AVTAL 2020

Kommunal hoppar av LO-samordningen

Kommunal hoppar av LO-samordningen inför avtalsrörelsen 2020. Därmed blir det inga gemensamma LO-krav den här gången.

22 oktober 2019
Foto: Pressbild Kommunal

– Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg. Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Tobias Baudin flaggade för ett avhopp redan för ett par veckor sedan. I en intervju med Arbetsmarknadsnytt refererade han till den så kallade låglönesatsningen på undersköterskor som gjordes inför den näst senaste avtalsrörelsen och menade att han vill se liknande avsteg från det så kallade märket, lönenormeringen, även inför den kommande avtalsrörelsen.

Lena-Liisa Tengblad, VD för Gröna arbetsgivare, känner sig ändå lugn inför avtalsrörelsen.

– LO- sprickan är en intern LO-fråga. Vi är väl förberedda från vårt håll inför den kommande avtalsrörelsen. Självklart kan avtalsrörelsen komma att bli mer komplicerad när LO inte håller ihop, men vi fokuserar primärt på vilka krav våra motparter kommer att ha i avtalsrörelsen och hur vi ska lyckas få igenom våra yrkanden.