NYHET

Avtal om korttidsarbete slutna

Förhandlingar med de fackliga motparterna för att få till centrala kollektivavtal som möjliggör korttidsarbete är nu i mål. Syftet med det centrala avtalet är att öppna upp möjligheten för företagen att sluta lokala avtal om korttidsarbete.

18 mars 2020
Foto: Mikael Nyander

Processen har skyndats på av utbrottet av Corona. I måndags gick regeringen, med stöd av samarbetspartierna, ut med att staten höjer sin andel av kostnaden vid korttidsarbete.

Förslaget om korttidsarbete bygger på ett tidigare förslag om ett nytt system för stöd vid korttidsarbete. Korttidsarbete innebär att anställda tillfälligt går ned i arbetstid och att kostnaden för detta delas av staten, arbetsgivaren och arbetstagaren.
– Vi är glada att vi nu har ett avtal på plats. Det här är ett viktigt verktyg för medlemsföretagen i den tuffa situation som Coronapandemin har satt medlemsföretagen i, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

För Gröna arbetsgivare handlar det om avtal med GS-facket, Kommunal, Ledarna, Naturvetarna och Unionen. Förslaget om korttidsarbete föreslås formellt träda ikraft den 7 april 2020, men ska kunna tillämpas från och med den 16 mars 2020.

På torsdag kväll blev det även klart med Sveriges Veterinärer. 

Texten uppdaterad 19 mars 23.00