NYHET - AVTAL 2023

”Jag är nyfiken på mina motparter”

Med en mamma som var medlem i Kommunal från 16 års ålder var facket närvarande under Johan Ingelskogs uppväxt. Själv blev han aktiv inom LO:s ungdomsverksamhet som 19-åring. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är han avtalssekreterare för Kommunal, och gillar närheten till medlemmarna.

9 februari 2023
Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal
Foto: Anna Levin

Mammans fackliga engagemang var nog inte hela anledningen till att Johan Ingelskogs intresse för rättvisefrågor väcktes. Han tror snarare att det var uppväxten med en mormor som var ensamstående och kompisar med tuffa förhållanden, som hade betydelse.

– Jag såg orättvisor och reflekterade över hur möjligheterna ser olika ut för olika människor, och det drev en vilja att förändra.

Inom LO blev Johan så småningom ombudsman. Han tyckte organisationen var intressant men ville komma närmare medlemmarna. När ett jobb som avtalschef på Kommunal dök upp sökte han sig dit, och efter tio år på förbundet valdes han till avtalssekreterare 2020.

– Det är en ynnest att få träffa och företräda medlemmarna. Att jag kan använda den position jag har till att ge lågavlönade en röst är fantastiskt.

– Den ena dagen är inte är den andra lik, det är roligt och spännande. Men det ställer också krav på att vara lösningsinriktad, att tänka utanför boxen.

Företräder passionerade människor

De viktigaste frågorna för medlemmarna är nog desamma som i andra förbund, tror Johan Ingelskog. Det handlar om lön som man kan leva på, arbetstider som gör det möjligt att kombinera arbetsliv och privatliv samt en arbetsmiljö som gör att man inte blir utsliten.

– Det som utmärker Kommunal är att det är fria arbeten och folk som inte vill ha ett monotont jobb. De tjänar inte mest, men det är ofta passionerade människor som arbetar med det de brinner för och som tycker det är roligt att gå till jobbet varje dag, trots stundtals tuffa villkor. Detta är vi som parter dåliga på att lyfta upp. Det är roligt att företräda våra medlemmar.

Johan Ingelskog ser yrkesstoltheten också inom den gröna sektorn. Att tidigare tuffa arbetsuppgifter till stor del har försvunnit till förmån för maskiner, ser han som positivt. Det finns fortfarande utmanande förutsättningar, som säsongsanställningar, olyckor inom sektorn och nu den hårda prispressen, men sett över tid så har det skett mycket bra, tycker han.

Nu är det avtalsförhandlingar och samtidigt en orolig omvärld. Hur ser du på det?

– Varje avtalsrörelse säger parterna att det är den tuffaste på länge. Men den här är i alla fall den mest komplicerade. Vi har inte haft den här situationen på 30 år, få har levt i en inflationsekonomi. Kommunal har varit tydliga med att vi inte vill bidra till ökad inflation – det handlar om den svenska ekonomin i stort, men framför allt är det medlemmarna i Kommunal som får det tuffast i en inflationsekonomi.

– Det är en utmaning att få medlemmarnas acceptans. Massmedia har faktiskt gjort ett bra jobb med att förklara vad inflation är, allt fler förstår och det har underlättat situationen. Men många är förstås bekymrade och oroade. Sedan tycker vi ändå att de lägst avlönade måste få lite mer, de som inte har några marginaler.

En stabil lönebildning är viktigare än någonsin, att inte hamna i ett lönerace och ett kompensationstryck, tycker Johan Ingelskog. Men om vissa sektorer inte följer märket, om arbetsgivarna låter vissa grupper springa iväg lönemässigt, kan modellen komma att prövas extra hårt, tror han.

Tar mindre plats privat

I förhandlingar är det viktigt att skilja på sak och person, och att lura motparten är aldrig aktuellt. Uppdraget har han till låns, och relationerna ska vara länge, menar Johan.

Det är viktigt att lyssna in och försöka förstå motpartens behov.

– Man ska ha stora öron och liten mun, inte tvärtom som många tror. Det är viktigt att lyssna in och försöka förstå motpartens behov. Sedan försöker jag vara tydlig med vad jag menar och vad jag vill uppnå. Man måste förstå att avtalen alltid är en kompromiss.

I jobbet är Johan Ingelskogs roll att peka ut kursen och leda. Privat tar han inte lika mycket plats. Då låter han gärna andra synas och höras, både när det gäller barnen eller bland vänner på en middag.

– Jag ställer gärna många frågor. Jag är nyfiken på människor, och på motparter. Där är jag nog lika på jobbet och privat.

Johan Ingelskog

Från Braås utanför Växjö. Mamma var undersköterska, pappa tjänsteman. Började på Ica-lagret efter gymnasiet och blev snabbt fackligt aktiv. Flyttade till Stockholm som 24-åring. Har gått arbetsrättsutbildningar och flera internutbildningar inom facket, bland annat i förhandling.

På Kommunal sedan tolv år, tidigare ombudsman på LO. Avtalssekreterare sedan september 2020.

Sambo. Fyra barn varannan vecka, varav två egna. Föreningsmänniska. Mår bäst när han får vara med barnen och hänga med på deras fritidsintressen. Gillar att träna och promenera.

Kommunal

Kommunal är en av Gröna arbetsgivares fackliga motparter och organiserar anställda inom bland annat de gröna näringarna jordbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf, vars kollektivavtal löper ut under våren och sommaren.