Inför avtal 2025: Ljusare konjunktur men arbetsmarknad och strukturproblem oroar
Räntetoppen är nådd och konjunkturen kommer att se bättre ut när det blir dags för avtalsförhandlingar i början av nästa år. Samtidigt oroar den låga tillväxten och svårigheterna för företagen att hitta personal med rätt kompetens. Det sa Nordeas chef för makroekonomisk analys Susanne Spector och Svensk Näringslivs chefekonom Sven-Olov Daunfeldt i vår livesändning om det ekonomiska läget inför avtal 2025.
De båda ekonomerna var eniga om att räntesänkningar är den viktigaste faktorn för att få fart på efterfrågan och tillväxten. Och att arbetsmarknadsparterna kan enas om resonabla lönehöjningar i avtalsrörelsen.
– Facken målar ofta upp bilden av företag med höga vinster som har skott sig på inflationen. Det stämmer inte. Höga räntor och höga kostnader har gjort att lönsamheten rasat för många företag, som är hårt pressade, sa Sven-Olov Daunfeldt.
Krav från arbetstagarna på fortsatt kompensation för den höga inflationen som varit samt en svag arbetsmarknad är två delar som troligen kommer att prägla den kommande avtalsrörelsen, framhöll Susanne Spector.
– Om räntesänkningarna dröjer finns en risk att arbetsmarknaden försvagas ytterligare, sa hon.
I studion fanns också Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad för att kommentera förutsättningarna inför den kommande avtalsrörelsen.
– Vi har en tudelad ekonomi. Vi har många hårt pressade företag, men vi har också starka industri- och exportföretag, där ser man en skillnad i hur förutsättningarna är för bolagen, sa Lena-Liisa Tengblad.
Ekonomernas beskrivning av företagens problem att hitta personal med rätt kompetens kände hon väl igen:
– Kompetensbristen är en utmaning inom samtliga våra gröna näringar och något vi jobbar hårt med.
Se sändningen för att höra ekonomernas analyser och vilka frågor Lena-Liisa Tengblad ser som de viktigaste i nästa avtalsrörelse.