REPORTAGE - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Dubbelt utbyte med utländska praktikanter

Erfarenheter för livet, kulturellt utbyte och sällskap under arbetsdagen är några av fördelarna med att ta emot praktikanter från andra länder. Som värdfamilj får du även chansen att bidra med kunskap som i framtiden hjälper jordbruk och trädgårdsodlingar i andra länder.

9 januari 2020
Foto: Erik Thor

Sedan mitten av 80-talet har Jordbrukare-Ungdomens Förbund, JUF, förmedlat internationella praktikplatser. Det är ett sätt att öka den internationella förståelsen och kunskapsöverföringen inom jordbruk och trädgårdsodling. Förbundssekreteraren Johanna Fagerström berättar om praktikverksamheten:

− De flesta praktikanterna kommer från Ukraina, Vitryssland, Ryssland och Moldavien. För ett par år sedan startade vi även upp utbyte med Uganda och Rwanda, vilket har varit väldigt uppskattat. Varje år hanterar vi 350 nya praktikanter och förlängningar.

− Vi har många återkommande värdgårdar, vilket känns som ett gott betyg. Det kulturella utbytet uppskattas och det är vanligt att hålla kontakten efteråt. Praktikanter från länder som inte har kommit lika långt som Sverige tar med sig värdefulla erfarenheter hem. Dessutom kan utbytet ge nya idéer för båda parter, berättar Johanna Fagerström.

Det finns många fler fördelar med att ta emot en praktikant enligt Johanna Fagerström. Värdgården tar emot en ung person som är intresserad av arbetet och som vill lära sig så mycket som möjligt. Detta är även en chans att ta del av andra kulturer utan att själv behöva resa iväg. Många väljer att låta praktikanten bo med familjen och får därmed en extra familjemedlem under några månader. Det är värdgården som ordnar med boende, oavsett om praktikanten bor med familjen eller i eget boende.

− Givetvis är det en ekonomisk fördel att bara behöva betala 50 procent av lönen det första halvåret, men du behöver vara beredd på att ha tålamod och viljan att lära ut. Det handlar om praktikanter, inte anställda som är fullärda inom sitt yrke. Som arbetsgivare behöver du även vara beredd på språkbarriären eftersom engelskan kanske inte alltid är tipptopp, säger Johanna Fagerström.

Utbildning och erfarenhet varierar; en del är studenter på lantbruksuniversitet och andra kommer från landsbygden. Gemensamt är att alla har någon form av praktisk erfarenhet och att de är mellan 20 och 30 år gamla. Praktikanterna hjälper till med enklare arbetsuppgifter och Johanna Fagerström rekommenderar att de får vara med på så mycket som möjligt. Då får de en bättre förståelse för helheten. För att allt ska fungera så bra som möjligt, tipsar hon även om att gå igenom regler och förväntningar i början. Systemet med skatt finns till exempel inte i Ukraina.

− Skulle det behövas kan vi på JUF alltid hjälpa till. Det finns även en organisation i praktikantens hemland som kan kopplas in. Både praktikanter och värdgårdar får många värdefulla erfarenheter som de har nytta av resten av livet, säger Johanna Fagerström.

Om ett lantbruk eller en trädgårdsodling vill ta emot praktikanter, gäller att vara ute i god tid. Minst fyra månader innan praktikanten ska komma, bör gården kontakta JUF för en inledande diskussion och därefter fylla i en ansökan. JUF kontrollerar alltid ansökan noggrant och kontaktar referenser, precis som alla praktikanter kontrolleras innan de godkänns för utbyte. Det förbättrar förutsättningarna för en lyckad praktikperiod som är givande för båda parter. Värdgården får förslag på praktikanter baserat på önskemål. När värden tackar ja, skrivs ett avtal. JUF sköter alla kontakter med Migrationsverket inklusive ansökan om arbetstillstånd och visum.

− JUF arrangerar ett uppskattat seminarium som består av kulturella och sociala aktiviteter samt gårdsbesök inom den gröna näringen. Det är även bra om värdfamiljer tar med praktikanter på några aktiviteter för att de ska känna sig välkomna, säger Johanna Fagerström som varmt rekommenderar fler gårdar att kontakta JUF för att höra mer.