REPORTAGE - LANTBRUK

Från lager till ladugård – Alexandra Backman hittade drömjobbet bland korna

Från uppväxten i storstan´ till livet på en mjölkgård. Efter några år som brevbärare och lagerarbetare vågade Alexandra Backman ta steget till lantbruket. Vägen till drömjobbet bland 200 kor gick via studier till agrotekniker.

3 december 2020
Foto: Privat

– När jag berättar att jag arbetar på en robotgård, får jag ofta frågan: "Vad gör du då, om robotarna gör jobbet?" Men det finns många fler arbetsuppgifter på en mjölkgård än själva mjölkningen, säger Alexandra Backman.

Hon är 27 år och agrotekniker. Direkt efter studierna fick hon jobb på mjölkgården Torpet Lantbruk i Karlsborg, där hon nu har varit i ett år.
Alexandra Backman berättar att det finns en utbredd okunnighet om hur moderna mjölkgårdar fungerar. Det jobb som hon gör, kan inte den mest avancerade robot klara av. På Torpet Lantbruk ser hon till att korna och kalvarna mår bra, sköter om dem och tillkallar veterinär vid behov. Korna rör sig fritt i stallarna och systemet bygger på att de självständigt går till maskinerna när de behöver mjölkas.

Har lärt känna alla 200 kor

– Om en ko inte går och mjölkar sig, behöver jag ta reda på varför. Kanske har hon ont i klövarna eller i sitt juver. Mitt huvudansvar är att se till att korna mår bra och gör vad de ska. De som oftast behöver mer hjälp är unga kvigor. Sedan finns det alltid några envisa damer som vill göra på sitt vis, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att förstå korna och att ha ett öga för små detaljer, eftersom förebyggande vård är bäst. Trots att det är 200 kor här, har jag lärt känna alla. En del kan ha svårt att tro det, men kor har starka personligheter. För att uppskatta det här jobbet måste man ha ett intresse för kor, säger hon.

För hennes del väcktes just det intresset när hon gick på Sötåsen Naturbruksskola i Töreboda. Alexandra Backman är uppvuxen i Göteborg och har ingen tidigare erfarenhet av lantbruk. Från början tänkte hon välja inriktningen djur, alltså skötsel av mindre djur. Men på skolan fick hon möjlighet att prova på att sköta stora djur.

– Det är större möjligheter på arbetsmarknaden, men också mer varierade arbetsuppgifter med lantbruksdjur, säger hon.

Trivs inte att jobba inomhus

Sedan hon gick ut gymnasiet har Alexandra hunnit med en rad andra jobb, innan hon hittade tillbaka till arbetet med kor. Bland annat har hon varit brevbärare och jobbat på ett lager.

– Det passade inte mig. Det var samma arbetsuppgifter varje dag och det hände ingenting nytt. Jag insåg också att jag inte trivs med att arbeta inomhus. Då var det tungt att gå upp varje morgon och ta sig till jobbet. Men så känns det inte nu, trots att det är ett mer fysiskt krävande arbete på en gård. Det är alltid kul. Ingen dag är den andra lik och det uppskattar jag, säger hon.

Djurskötare är som bekant ett bristyrke i dag. För den som har god hand med djur finns goda möjligheter på arbetsmarknaden, menar Alexandra. Hon beskriver de egenskaper som krävs för jobbet som förmåga att lösa problem, arbeta självständigt och ta initiativ.

Vidareutbildad inom lantbruk

Efter att ha arbetat en tid på en mjölkgård i Kungsbacka, bestämde hon sig för att vidareutbilda sig inom lantbruket. Hon läste en tvåårig utbildning till agrotekniker vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS). Där fanns möjlighet att välja kurser och inriktning. I hennes fall föll valet på djurhållning. I våras gick hon även en seminkurs som gav en fördjupad kunskap inom mjölkproduktion, där dräktighet och avel har en central betydelse.

– Jag tycker att det är givande att arbeta med djur. Vi får följa kalvarna, vi arbetar med seminering och jobbar för att alla kor ska må bra. Tidiga insatser för djurhälsan är viktiga för djurens välbefinnande och för ekonomin i verksamheten. Där har vi en viktig roll att fylla, säger Alexandra Backman.

Text: Cecilia Stenshamn

5 snabba om Alexandra Backman
  1. Ålder: 27
  2. Bor: Tibro
  3. Studier: Sötåsen Naturbruksskola i Töreboda, Västra Götaland. Agrotekniker, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.
  4. Yrkesbakgrund: brevbärare, lagerarbetare. Mjölkgårdar i Kungsbacka och i Skövde. Nu på Torpet Lantbruk i Karlsborg.
  5. Fritidsintresse: Schillerstövaren Meja som nu lärs upp till jakthund.
Känner du en yrkesbytare?

Vi vill gärna lyfta fler yrkesbytare för att inspirera unga att hitta sitt drömjobb i de gröna näringarna. Skicka dina tips till pernilla.akerstrom.frid@lrf.se.