REPORTAGE - TRÄDGÅRDSANLÄGGNING

Målet: förändra synen på trädgårdsbranschen

Hon är uppvuxen i en trädgårdsfamilj och har nu tagit sitt brinnande engagemang för bland annat personalvård in i Gröna arbetsgivares trädgårdsanläggningssektion. – Jag har ett inneboende driv som jag hoppas få utlopp för också i arbetet med sektionen, säger Malin Persson.

28 september 2020
Foto: Jill Rogersdotter

Malin Persson är VD för Trädgårdsanläggare Hallblom AB i Uppsala. Posten tog hon över efter sin pappa 2009 och företaget har funnits i familjen i hela Malins liv. Hallbloms utför idag alla typer av markarbeten och stensättningar och anlägger och sköter även parker. Förutom anläggningsuppdrag utför de även smide och snickeri sedan några år tillbaka.

– Jag är ju verkligen uppvuxen i en trädgårdsfamilj, konstaterar Malin Persson.
– I ett familjeföretag som det här växer man liksom in, det är säkert inte alla som lever för sina jobb ens om de drivs av den egna familjen. Men jag gör verkligen det.

Det personliga engagemanget i företaget är ett av skälen till att Malin Persson också valt att engagera sig i Gröna arbetsgivare. Sedan våren 2020 sitter hon med som ledamot i Trädgårdsanläggningssektionen.
– Jag tror att jag valdes in för att jag är en kreativ person, säger hon och fortsätter.
– Jag har alltid varit framåt och har ett inneboende driv som jag hoppas få utlopp för också i arbetet med sektionen.

Glad personal skapar lönsamhet

Hon driver det egna företaget med stort fokus på personalvård, stämningen på företaget är a och o för både lönsamhet och produktivitet menar hon. Om hon via sitt arbete i Trädgårdsanläggningssektionen kan få fler att nå den insikten blir hon nöjd.

– Många i branschen tänker pengar först. Jag vill i första hand ha nöjda kunder och glad personal, först då går det att tjäna pengar långsiktigt, säger Malin Persson.
Frågor som rör garantiskötslar och anbudsförfaranden ligger henne varmt om hjärtat. Men den kanske viktigaste frågan för henne handlar om att förändra synen på trädgårdsarbete i stort.

– Det finns en utbredd, felaktig, bild av att trädgårdsarbete är "något som alla kan". Om jag kan dra några strån till stacken för att få fler att förstå att det behövs utbildad personal, så blir jag nöjd.

Kvalitetssäkring och certifieringar kan vara bra sätt att ytterligare kvalitetssäkra anläggningsföretag, menar Malin Persson.
– Det handlar samtidigt om att göra vardagen lättare för alla de som är ute och gör ett kanonjobb. Överlag tror jag också att det ökar statusen för branschen, avslutar hon.

Engagera dig du också!

I slutet av november är det dags att digitalt nominera förtroendevalda till Gröna arbetsgivares trädgårdsanläggningssektion.

Var med och engagera dig du också. Det är smart att jobba tillsammans och du har möjlighet att vara med och påverka branschens utveckling!

Här får du veta mer om vad det innebär att vara förtroendevald i Gröna arbetsgivare och vad sektionen arbetar med.

Helène Backvik Svensson
VD-assistent