REPORTAGE - SKOGSBRUK

Hans motto: frihet under ansvar för all personal

I ett litet skogsföretag är personalens kompetens och engagemang a och o. Fredrik Gustavsson, 24, har på några år byggt upp en framgångsrik skogsverksamhet där alla anställda erbjuds både ansvar, och insyn.

7 februari 2022
Foto: Frans Johansson

Fredrik Gustafsson tog över ett familjeföretag på väg utför (läs mer) men lyckades vända skutan. I dag har han sju anställda och företagets omsättning har ökat flera år i rad. Vid sidan av ett nytt affärsmässigt tänk har Fredrik Gustafssons personalfilosofi varit ett vinnande koncept. Frihet under ansvar och tydliga mål är viktiga bitar menar han.

– Alla mina anställda har egna ansvarsområden, stora egna ansvar som får dem att känna sig viktiga och sedda. Det är viktigt för mig att det ser ut så i gruppen, förklarar Fredrik Gustafsson i senaste avsnittet av podden Gröna samtal.
Han säger också att han knappast ser sig som chef.

– Först och främst är vi kollegor. Vi jobbar tillsammans och har tät kontakt varje dag, säger han.
En annan nyckel till framgång är att han har anställda i varierande åldrar, menar Fredrik Gustafsson.
– Vi har stor hjälp av varandra här. De äldre är rutinerade och bra på mycket, bland annat att meka. De yngre är generellt bättre på exempelvis datorer och det tekniska. Alla hjälps åt.

Bäst på att köra skogsmaskin

Att se över effektiviteten har varit en viktig del av företagandet sedan han tog över det för fem år sedan. Det har bland annat resulterat i att vissa arbetsuppgifter landat utanför personalgruppen.
– Vi har serviceavtal på alla maskiner till exempel. Vi ska ägna oss åt det vi är bäst på, att köra maskin.
Viss enklare service gör de förvisso själva, men då på tydligt avsatt tid som också rymmer annat.
– På fredag eftermiddag är två timmar avsatta för att serva maskinerna, och för att fika tillsammans. Den tiden är viktig för sammanhållningen i gruppen, säger Fredrik.

Maskinförarprogram

Kompetensutveckling är också bärande för att behålla och utveckla sin personal. Fredrik Gustafssons företag deltar bland annat i ett projekt lett av Skogforsk.

– Ett maskinförarbaserat program där folk kommer ut till oss och sitter med i maskinerna, ser över hur vi jobbar och tipsar om vad vi kan förbättra.

De flesta av hans anställda har kompetens för alla företagets maskiner.
– Ett mål är att ha så litet skogslager som möjligt, vi vill inte ha en massa virke liggandes i skogen, säger han.
För att undvika det planerar han alla jobb noga tillsammans med sin personal.

– Inför en trakt går jag igenom våra mål med personalen, och när allt är klart tittar vi på det tillsammans igen och stämmer av. Det är väldigt uppskattat, säger Fredrik.

Anställda har koll på siffrorna

Han har uteslutande rekryterat personer han själv trivs med.

– Vi är mer som kompisar än kollegor, säger han.
Trots det, eller kanske på grund av det, är alla också noggrant införstådda med företagets ekonomi. Förra året var målet att landa på 12 miljoner.
– Vi gjorde 12,6 så före semestrarna kunde jag dela ut en liten bonus på 10 000 var, säger Fredrik.
Lönsamheten är viktig för all personal menar han.
– Jag är noga med att vi ska ha fräscha grejer, bra och hela arbetskläder, säkra bilar och såklart schyssta löner. Sen gör vi andra roliga saker ihop också, sist åkte vi folkrace tillsammans. Sånt kan man inte heller göra om man inte gör bra resultat.

 Text: Mia Sahl