Mångfald som förebild i bok

10 medlemmar i Gröna arbetsgivare berättar

Foto: Fredrik Persson Omslag till boken "Det här är vårt land"

Boken "Det här är vårt land - tio berättelser om mångfald" är en serie porträtt om människor som jobbar inom skog, lantbruk och trädgård och får Sverige att växa. Många verksamheter står och faller med att kunna rekrytera från utlandet.

Boken beskriver hur modernt företagande går till på landsbygden, samt ger exempel på hur vi kan arbeta för mångfald.

Mångfald tar sig många uttryck. Den unga tjejen som älskar motorer. Finansmannen och narkossköterskan som bestämmer sig för att bli bönder. Arbetskraftsinvandring, som gör att nya träd kan planteras och att det går att hitta djurskötare till kor och grisar på svenska bondgårdar.

Jonas Lantz, Lantz Skogsvård, arbetar med skogsvård, från Sundsvall i söder till Jokkmokk i norr. Säsongen i skogen kan bli lång och då är det svårt att hitta arbetskraft i Sverige som kan tänka sig att jobba från april till september. 

- Den utländska arbetskraften gör att vi kan växa och garantera våra kunder att jobbet blir gjort. Det är få svenskar som söker den här typen av säsongsarbete. Av mina 65 anställda kommer 90 procent från ett annat land än Sverige. Två arbetslag kommer från Etiopien och säsongsarbetar hos mig för att finansiera sina studier på Mittuniversitet, berättar han.

Beställ boken

Boken är utgiven av Gröna arbetsgivare och finns att ladda ner till höger. Är du intresserad av att beställa boken, kontakta Emma Terander.