Jobba grönt visar häftiga och innovativa framtidsjobb

Syftet med projektet och sajten Jobba grönt är att få fler unga och karriärbytare att bli verksamma i det gröna näringslivet, genom studier eller arbetet.

Vi ser det som helt avgörande att vi får fler och nya personer till vår näring, om vi ska ha aktiva, attraktiva och innovativa företag i branschen i framtiden!

Satsningen innehåller flera spår som riktar sig åt olika målgrupper. Vi har dels tagit fram en ny webbplats, www.jobbagront.se, som fungerar som ett nav för samtliga aktiviteter som görs inom projektets ramar. Vi har jobbat mycket med att hitta ett nytt bildspråk och tilltal som passar målgrupperna. Vi vill visa på ett aktivt, häftigt och innovativt framtidsjobb.

Verklig upplevelse med virtuella filmer

Vi har tagit fram filmer som visar olika yrken på ett lite nytt sätt; såsom köttproducent och entreprenör, landskapsarkitekt och trädgårdsanläggare, samt växtodlare och maskinförare. Fler filmer på olika yrken kommer att tas fram kontinuerligt. Du kan även läsa om livstilsporträtt av ett antal unga i det gröna näringslivet – varför har de gjort sina val.

Här finns också våra filmer som filmats i virtual reality, VR. De kan ses i 360-format på webben, eller så kan man boka en branschambassadör till sin skola, mässa eller liknande, som då kommer med VR-glasögon. En häftig upplevelse utlovas! I VR filmen får du komma ut till företaget för att på riktigt se hur det är att jobba och vara verksam i en verksamhet på landsbygdden. I VR-format har vi idag filmer om skog, trädgård och lantbruk.

Youtubestjärnor möter unga företagare

På webben kommer det också finnas information till studie- och yrkesvägledare, SYV, pedagoger och föräldrar. 

Utöver webbplatsen så startar en ny satsning i januari 2017 som kallas "Green challenge". Här kommer ett antal Youtube-stjärnor matchas med en unga företagare för att delta en dag på jobbet och att utföra en utmaning på arbetsplatsen.

För att nå ut till målgrupperna kommer vi att jobba med sociala medier och finnas i olika kanaler. T ex kommer en YouTube kanal att finnas som heter jobba grönt. Vi kommer att jobba med digital information och filmer, som det visas stort intresse för nu. Det är viktigt att vi jobbar aktivt med vår närvaro i olika kanaler på sociala medier, och aktivt följer och justerar våra budskap och närvaro för att möta målgruppens preferenser.

Läs mer om Gröna arbetsgivares och LRF:s projekt Jobba Grönt