Kollektivavtal och lagar

Gröna arbetsgivare:s viktigaste uppgift är att teckna branschanpassade kollektivavtal för företag inom lantbruk, skogsbruk, trädgårdsodling, trädgårdsanläggning, golf och djursjukvård.

Vad är ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation och är ett resultat av förhandling mellan avtalets parter. I kollektivavtalet regleras bland annat löner, anställningsformer, sjukdom, semester, övrig ledighet och arbetstid samt försäkringsskydd. Som medlem i Gröna arbetsgivare blir du bunden att följa det kollektivavtal som är anpassat för din verksamhet så länge avtalet gäller, även om medlemskapet upphör tidigare. Läs mer om vilka kollektivavtal Gröna arbetsgivare har tecknat med våra fackliga parter.

Vad innebär kollektivavtal?

Ett kollektivavtal innebär att du som arbetsgivare och dina medarbetare är överens om vilka villkor som gäller. Det ger en större trygghet för dina anställda. Dessutom visar det att du är en seriös arbetsgivare som erbjuder rättvisa villkor. Detta betyder en ökad styrka i betydelsen större enighet på arbetsplatsen samtidigt som det gör dig mer attraktiv i konkurrensen om arbetskraft. 

Branschanpassade kollektivavtal

Gröna arbetsgivare tecknar totalt 30 branschanpassade kollektivavtal, både för arbetare och för tjänstemän. För att kollektivavtalen ska vara en konkurrensfördel för både anställda och arbetsgivare krävs att de är verksamhetsanpassade efter branschens villkor. Gröna arbetsgivare arbetar därför ständigt med ytterligare verksamhetsanpassning i kollektivavtalen för att bidra till att stärka företagens konkurrenskraft.

Syfte att förhindra konflikt

Så fort kollektivavtal har tecknats är fack och arbetsgivare bundna av så kallad fredsplikt. Det innebär att parterna inte får vidta eller delta i stridsåtgärder som strejk, blockad eller lockout så länge avtalet gäller. Ett viktigt syfte med kollektivavtal är därför att uppnå arbetsfred för att på så sätt förhindra konflikter på arbetsmarknaden.
Saknas kollektivavtal gäller inte vilka arbetsvillkor som helst. Då gäller i stället lagens regler.

Låst material. Logga in för att få tillgång till materialet.
Kollektivavtal
Kollektivavtal 2023-2025

Gröna arbetsgivares medlemsföretag hittar all detaljerad information om de färdigförhandlade kollektivavtalen i arbetsgivarnytt.

Kollektivavtalet Lantbrukstjänstemän upphörde den 31 maj 2023

Lantbrukstjänstemannaavtalet med Unionen upphörde den 31 maj 2023. Anställda omfattas därefter av tjänstemannaavtalet Jordbruksrelaterade företag. Gröna arbetsgivare rekommenderar att ni skriver nya anställningsavtal för personal som därmed kommer att omfattas av ett nytt kollektivavtal. Berörda företag kan läsa mer i Arbetsgivarnytt.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Saknar du ett webbkonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angivien e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.