Hans personal satt fast utomlands

Foto: Jens Blixth

Orderböckerna är fulla, men hans personal kunde inte ta sig till jobbet. De kom inte ens in i landet. Joakim Gustafssons röjningsverksamhet var allvarligt hotad på grund av coronakrisens stängda gränser.

När den här intervjun görs, i mitten av maj, är Svensk Skogsservice omsättning fortfarande relativt opåverkad av coronakrisen. Men Joakim Gustafsson, företagets grundare, är oroad. Han driver ett av Sveriges största skogsvårdsföretag och sysselsätter ett hundratal personer under högsäsong. Joakim Gustafsson har arbetat hela sitt liv med skogen och de gröna näringarna och han är inte främmande för att hitta nya lösningar på den generella bemanningsproblematiken i skogssektorn. Men just nu har han svårt att se positivt på läget. Flera av hans anställda är rutinerade gästarbetare med spetskompetens som arbetat många säsonger för Svensk Skogsservice.

– Vi väntade på 45 ukrainare som skulle komma mellan den 21–27 april, ingen kom in under den perioden, säger han. Med hjälp av specialdokumentation och underlag från Vattenfall har 12 ukrainare nu tagit sig över svenska gränsen. Att röja under kraftledningsgator som många av våra anställda gör är en samhällsviktig funktion, och det går inte att skjuta på.

Fulla orderböcker

Som skogsvårdare är han van vid att första kvartalet ofta landar på minus. Men nu har företaget tvingats stanna kvar i vinterläge alldeles för länge.

– Vi har korttidspermitterat tre fastanställda i administrationen och varslat en person. Vi har massor med jobb i orderböckerna men inte tillräckligt med kompetent personal för att utföra jobben, det är jäkligt frustrerande faktiskt, säger Joakim Gustafsson.
Men han är inte typen som ger upp, en inbiten entreprenörssjäl med en stark tro på att problem är till för att lösas.
– Jag har nog snittat på fyra, fem timmar sömn den senaste tiden, och jobbar på alla fronter för att få in vår personal. Det här är en jäkla jobbig sits men vi har inte gett upp än.

Behöver folk som brinner för skogen

Som entreprenör med mycket utländsk arbetskraft anställd i företaget får han ofta frågor om varför han inte anställer svenskar istället. Nu när coronapandemin gjort många arbetslösa undrar många dessutom om han inte kan plocka in permitterad svensk personal i stället. På håll ser det ut som en fullt logisk ekvation.

– Men det finns inte tid till att utbilda helt oerfarna röjare nu, och få dem i arbete innan säsongen är över, säger Joakim Gustafsson och förklarar att han behöver en stabil bas av kompetenta medarbetare. Vi behöver folk som brinner för skogen, och för jobbet. Om de är svenskar eller utlänningar spelar ju ingen som helst roll.

Vid sidan av Svensk Skogsservice driver Joakim Gustafsson också Dalslands Skogsskola där man inom det så kallade Beredskapslyftet bedriver intensivutbildning för nyanlända och unga med funktionsvariationer. Målet är att få fler människor i arbete.
Svensk Skogsservice arbetar också med flera andra utbildningsprojekt inom den skogliga sektorn.

– Jag är i grunden en positiv människa, jag tror att de gröna näringarna behöver tänka nytt för att hitta personal. Men just nu, i den här akuta krisen, är det svårt att vara mer kreativ faktiskt, avslutar han.