NYHET - AVTAL 2023

Kommunal respekterar inte märket – varslar om strejk

Uppdaterad 16 juni: Medling i konflikten kring avtalen för golfbanor och trädgårdsodling pågår och leds av Anders Lindström och Åsa Kjellberg-Kahn från Medlingsinstitutet. Det pågår ett intensivt arbete för att få tillstånd en lösning och Gröna arbetsgivare förväntar sig en slutlig hemställan under helgen. Strejkhotet gäller enbart varslade företag och träder tidigast i kraft den 20 juni kl 14.00 om ingen lösning nås innan dess.

9 juni 2023
Foto: Juliana Fälldin
Observera!

Strejkhotet mot landets golfbanor och trädgårdsodlingar är avvärjt efter att Kommunal till slut gått med på att sluta ett avtal med Gröna arbetsgivare som respekterar industriavtalet. Därmed är också hotet om stora sympatiåtgärder från LO-förbunden undanröjt.

 

Läs mer

Kommunal varslar om konflikt mot de gröna näringarna för andra gången denna avtalsrörelse. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Gröna arbetsgivare följer märket, vilket innebär en kostnadsram på 7,4 procent.

– Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

De låsta förhandlingarna beror framför allt på att Kommunal inte vill acceptera en avräkning för de ökade kostnaderna för den s k så kallade insamlingsmodellen, vilket gör att kostnaderna kommer att överstiga ”märket” för berörda branscher.

– Kommunals ovilja att respektera det märke som satts på arbetsmarknaden är för oss en ny situation. Det är ett misslyckande för oss parter att Medlingsinstitutet nu behöver kallas in för att föra förhandlingarna framåt, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på Gröna arbetsgivare.

Gröna arbetsgivare konstaterar att kostnaderna för insamlingsmodellen ingår i industrins kostnadsmärke vilket Kommunal hittills inte kunnat acceptera. Insamlingsmodellen innebär att löner under 28 211 kr ska räknas upp när den totala lönepotten ska beräknas. Det är sedan ingen garanti att det är de medarbetare som har lägst lön är de som gynnas när den nya lönen ska sättas.

De företag som omfattas av varslen är underrättade.

Gröna arbetsgivares hemsida kommer att kontinuerligt uppdateras med information som berör varslen.

Frågor och svar

Klicka här för att ta del av vanliga frågor och svar. Innehållet är endast tillgängligt för våra medlemsföretag, därför behöver du som medlem logga in för att ta del av det.

Frågor och svar

Om du inte har ett webbkonto skapar du ett med hjälp av företagets organisationsnummer och medlemsnummer.

Kontakta oss

Har du som medlemsföretag frågor, kontakta Lovisa Nellevad, biträdande förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Biträdande förhandlingschef