EKONOMISK ANALYS - KONJUNKTUR

En till två räntesänkningar kan väntas senare i år

Även om Riksbanken väntas lämna styrräntan oförändrad på torsdag, är det mest sannolika scenariot att en till två sänkningar kommer senare i år. Det skulle innebära en styrränta på 1,75 till 2 procent i slutet av 2025. Det skriver Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare, i det senaste ekonomisvepet.

7 maj 2025
Foto: Juliana Fälldin
  • Ännu större sannolikhet för sänkt styrränta. Dämpade globala utsikter och en avtagande inflation på hemmaplan leder sammantaget till en ökad förväntan på räntesänkningar. Det mest sannolika scenariot är en till två ytterligare sänkningar i år. Det skulle innebära en styrränta på 1,75 till 2 procent i slutet av 2025. Förväntan på torsdagens räntebesked är att nuvarande nivå kvarstår, även om en sänkning vore välkommen så fort som möjligt.
  • Sysselsättningen har minskat tolv månader i rad. Vändningen för den svenska arbetsmarknaden är ännu bortom räckhåll. I och med nedgången i februari har antalet sysselsatta minskat 12 månader i rad. Inom jord- och skogsbruk har antalet sysselsatta ökat med 0,9 procent jämfört med februari i fjol. Störst nedgång var det inom byggindustrin, där minskade antalet sysselsatta under det senaste året med 3 procent.
  • Producentpriserna inom jord- och skogsbruk fortsatte att öka i mars enligt SCB. Det betyder att producenterna får mer betalt för sina produkter. Ökningen indikerar att företagen möter ett fortsatt ökande kostnadstryck. För hela näringslivet minskade producentpriserna med 3 procent i mars jämfört med april, huvudsakligen till följd av en starkare krona.
  • Världsmarknadspriset på livsmedel steg med 1 procent i april, jämfört med februari. Senaste året har priset ökat nästan 8 procent. Världsmarknadspriset på potatis har däremot fallit kraftigt under inledningen av året, med en nedgång på nästan 50 procent.
  • Ny tysk regering kan påverka Sveriges ekonomi. Tyskland har valt en ny förbundskansler och den offensiva ekonomiska politik som signalerats förväntas i längden påverka Sverige. Om ökade offentliga investeringar lyckas vända den tyska ekonomins långa negativa trend kan det leda till ökad efterfrågan på svensk export. I teorin ger ett rikare Tyskland en starkare svensk exportsektor.
Gröna arbetsgivares ekonomisvep

I ekonomisvepet sammanställer chefsekonom Joakim Wirén händelser i ekonomin som direkt eller indirekt påverkar medlemsföretagen i Gröna arbetsgivare.