Pressmeddelande

Livsmedelsstrategin 2.0 kan bli ett luftslott

Gröna arbetsgivare tycker att det är bra att regeringen ser behovet av att uppdatera livsmedelsstrategin. Det riskerar dock att bli ett luftslott om man inte tar med behovet av fler naturbruksutbildade gymnasieelever och utländsk arbetskraft.

21 mars 2025
Livsmedelsstrategin 2.0 kan bli ett luftslott
Livsmedelskedjan är viktig för både svensk självförsörjning och ekonomi, men en framgångsrik strategi måste ta hänsyn till kompetensutmaningarna konstaterar Lena-Liisa Tengblad och Jokaim Wirén.

Regeringen har idag presenterat sitt förslag till en uppdaterad Livsmedelsstrategi 2.0. Gröna arbetsgivare välkomnar fokus på ökad robusthet i livsmedelskedjan, minskat regelkrångel och ökad lönsamhet. Strategin är ett steg i rätt riktning, men har allvarliga brister kopplat till kompetensförsörjningen.

En satsning på att göra SLU:s utbildningar mer attraktiva att söka och att bredda rekryteringen är välkommet. Samtidigt är det beklagligt att regeringen inte lyfter behovet av vare sig fler naturbruksutbildade gymnasieelever eller av utländsk arbetskraft. Två grundstenar inom lantbrukets kompetensförsörjning av allt från jordbruksmaskinförare till växtodlare. Ska Livsmedelsstrategin 2.0 bli en framgång behövs också en plan från regeringens sida gällande hur kompetensförsörjningen ska säkras.

Att Livsmedelsstrategin 2.0 äntligen är här är mycket välkommet, men om strategin inte ska bli ett luftslott behövs ett större helhetsgrepp om kompetensförsörjningsproblematiken. Utan arbetskraft som skördar åkern eller tryggar god djurhälsa vid kalvning stannar livsmedelskedjan”, säger Lena-Liisa Tengblad, VD på Gröna arbetsgivare

En positiv nyhet är att regeringen betonar att livsmedelskedjan är viktig för svensk ekonomi.

Det är glädjande att Regeringen poängterar att livsmedelskedjan är viktig för svensk ekonomi och att den kan bli ännu viktigare genom ökat fokus på svensk mat både i Sverige och som exporterade produkter. Företagen inom lantbruk och livsmedelsindustrin utgör en viktig del av svensk basindustri och sysselsätter över 100 000 personer och skapar ett förädlingsvärde på 83 miljarder kronor”, säger Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare.

Att Livsmedelsstrategin 2.0 nu presenterats är ett välkommet första steg i att stärka svensk livsmedelsförsörjning. Gröna arbetsgivare ser fram emot vidare dialog med regeringen och berörda myndigheter.

Presskontakt