Lönekrav för arbetskraft från tredjeland – nuläge
Den 1 november 2023 infördes ett höjt försörjningskrav motsvarande 80 procent av den svenska medianlönen vid anställning av personer från tredjeland, dock med ett undantag för säsongsanställd arbetskraft. Sedan dess har en statlig utredning, politiska utspel från flertalet partier och nya myndighetsuppdrag avlöst varandra. Men var står vi i frågan nu? Här reder vi ut vad som hänt sedan hösten 2023 och vad som sker nu och framåt.

-
November 2023: Höjt försörjningskrav
Som en följd av ett riksdagsbeslut hösten 2022 infördes den 1 november 2023 ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare från tredjeland, det vill säga utanför EU, motsvarande 80 procent av den svenska medianlönen (idag motsvarande 28 480 kronor/månad). Kravet omfattar inte säsongsanställda. Syftet från regeringens sida har varit att minska migrationen till Sverige och att motverka arbetslivskriminalitet.
-
Februari 2024: Statlig utredning presenteras
Den 15 februari 2024 presenterades utredningen ”Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m.” (SOU 2024:15). I utredningen föreslogs ett ytterligare höjt lönekrav, motsvarande 100 procent av den svenska medianlönen (idag motsvarande 35 600 kronor/månad), från och med den 1 juni 2025, något som dock inte kommer att realiseras vid denna tidpunkt. Gröna arbetsgivare lämnade in ett remissvar där vi riktade kritik mot utredningens förslag.
-
Februari 2024–februari 2025: Beredning hos Regeringskansliet
Under perioden bereddes frågan hos Regeringskansliet. Nya beslut uteblev, men debatten hölls vid liv, både från näringslivet, fackförbunden och inom och mellan partierna.
-
Januari–februari 2025: Politisk oenighet
Under början av 2025 nåddes regeringens interna oenighet i frågan den allmänpolitiska debatten. Detta efter att arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) öppnat för ett sänkt lönekrav, något som sedan avfärdats av bland andra migrationsminister Johan Forssell (M). Otydligheten och de dubbla budskapen har mötts av skarp kritik från både näringsliv och fackförbund.
-
Februari 2025: Nytt myndighetsuppdrag att föreslå yrken att undanta
Den 13 februari 2025 gav regeringen Migrationsverket i uppdrag att ta fram förslag på yrken att undanta från ett höjt lönekrav motsvarande 100 procent av den svenska medianlönen. Grundförutsättningen för undantag ska vara att det är yrken där det råder brist på arbetskraft inom Sverige. Första steget i uppdraget är att Arbetsförmedlingen får i uppgift att ta fram ett första förslag till undantagslista, med stöd i offentlig statistik och genom dialog med arbetsmarknadens parter.
-
April 2025: Arbetsmarknadens parter tycker till
Under april månad har möjlighet funnits för arbetsmarknadens parter att tycka till om vilka yrken som bör undantas från ett höjt lönekrav. Från näringslivet har detta samordnats genom Svenskt Näringsliv. Gröna arbetsgivare har bidragit med förslag på yrken att undanta inom de gröna näringarna. Även LRF har haft denna möjlighet.
-
Maj 2025: Arbetsförmedlingen bereder ett förslag
Under maj månad bereder Arbetsförmedlingen sina förslag på yrken att undanta från ett höjt lönekrav. Förslaget ska presenteras för Migrationsverket senast den 1 juni 2025.
-
Juni–juli 2025: Migrationsverket bereder förslaget vidare
Med utgångspunkt i Arbetsförmedlingens förslag på yrken att undanta bereder Migrationsverket förslagen vidare under juni och juli månad.
-
1 augusti 2025: Migrationsverket presenterar sitt förslag
Senast den 1 augusti 2025 ska Migrationsverket presentera sina förslag på yrken att undanta från ett höjt lönekrav för regeringen. Regeringen kommer därefter ha möjlighet att justera listan ytterligare.
-
Efter den 1 augusti: Ännu oklart
Vad som sker i beslutsväg efter den 1 augusti 2025 är ännu oklart. Regeringen har inte redovisat sina fortsatta planer för arbetet, varken i form av när eventuella nya beslut tas eller hur de ska tas. Om beslut tas genom exempelvis ett regeringsbeslut eller genom en proposition till riksdagen har stor påverkan på hur tidsplanen framåt ser ut och när ett eventuellt ikraftträdande sker.
Vad gör Gröna arbetsgivare i frågan?
Gröna arbetsgivare har under hela denna process arbetat aktivt med påverkansarbete genom såväl medier som genom direkta samtal med regeringsföreträdare och oppositionspolitiker i form statsråd, statssekreterare och andra politiska företrädare inom regering och riksdag. Återkommande har vi lyft frågan i samhällsdebatten, både själva och gemensamt med andra bransch- och arbetsgivarorganisationer.
Vad är bra att ha koll på framåt?
Medianlönen justeras upp i juni
I juni, allra troligast under midsommarveckan, presenteras ny lönestatistik från Statistikmyndigheten SCB. I samband med detta justeras den svenska medianlönen upp. Det innebär även att försörjningskravet motsvarande 80 procent av den svenska medianlönen (idag 28 480 kronor/månad) kommer att justeras upp. Detta påverkar dig som har en anställd från tredjeland som omfattas av lönekravet (obs, ej säsongsanställda) vid en eventuell förlängningsansökan, samt dig som avser nyanställa från tredjeland.
Migrationsverkets förslag på undantag i augusti
Senast den 1 augusti 2025 ska Migrationsverket alltså presentera sitt förslag på yrken att undanta från ett höjt lönekrav.
Gröna arbetsgivare kommer även fortsatt att följa utvecklingen noga.