Utländsk arbetskraft - en nödvändighet för branschens överlevnad

Foto: Fredrik Persson

Företagen i det gröna näringslivet har säsongsvis ett stort rekryteringsbehov som inte kan tillgodoses med inhemsk arbetskraft. Gröna arbetsgivare arbetar därför aktivt för att göra myndigheter och övriga intressenter medvetna om vikten av möjligheten att kunna anställa både EU-medborgare och arbetstagare från tredje land.

Kompetensförsörjning är det gröna näringslivets viktigaste fråga, och branschen är helt beroende av utländsk arbetskraft för att kunna överleva. Samtidigt är det regelverk som omgärdar anlitandet av utländsk arbetskraft snårigt och i kontinuerlig förändring. Reglerna skiljer sig dessutom åt beroende på varifrån arbetskraften hämtas. Det gör att det är svårt för arbetsgivare att göra allt rätt. 

Det finns ett antal hjälpmedel för dig som arbetsgivare som vi gärna vill tipsa om

Tips på hjälpmedel
Bli certifierad hos Migrationsverket
En certifiering är en överenskommelse mellan en arbetsgivare och Migrationsverket som ger snabbare handläggning. Överenskommelsen innebär att arbetsgivaren levererar en komplett ansökan via webben och Migrationsverket fattar beslut inom högst 20 arbetsdagar. OBS! Inte möjligt när det handlar om säsongsarbetare.
Solvit – löser problem med myndigheter
Anser du att en myndighet i något EU/EES-land hindrat ditt företag från att ta tillvara er rätt till fri rörlighet inom EU? Då kan du vända dig till Solvit. Solvit försöker på enklaste och bästa sätt hjälpa privatpersoner och företag att komma till rätta med problem som har med EU:s fria rörlighet att göra. Hjälpen är kostnadsfri.
Guide utländsk arbetskraft
Gröna arbetsgivare har tagit fram en guide om vad du måste tänka på när du anlitar utländsk arbetskraft.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.