NYHET - ÅRSMÖTE

”Vi är en nation av självgod blyghet”

Sveriges självbild har krackelerat. Det konstaterade Tove Lifvendahl, författare och politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, när hon talade på temat ”Hur mår Sverige – klarar vi av alla samhällsutmaningar?” på Gröna arbetsgivares Framtidsdag. Men hon var också optimistisk och framhöll företagens viktiga roll för att få Sverige att åter bli ett föregångsland.

18 april 2024
Tove Lifvendahl, författare och politisk chefredaktör på SvD.
Tove Lifvendahl, författare och politisk chefredaktör på SvD. Foto: Nathalie Olausson

– Politiken ska stå för spelregler och ramverk, men det är inte dit man vänder sig för att lösa problem – det är företagarna som har förmågan till högre spatialt tänkande, som ser runt hörnet och är lösningsorienterade. De har ett stort arbete att göra, sa Tove Lifvendahl.

Det blev tydligt inte minst under pandemin, framhöll hon, då staten visade sig senfärdig och osäker, medan företagen agerade snabbt, ställde om, utvecklade och skapade nytt.

På samma sätt är det företagen som kommer att fixa de utmaningar vi står inför idag. Det handlar bland annat om att kanalisera kraften i det humankapital som finns i landet, enligt henne en av våra största styrkor.

– Alla ni som har företag, ta emot praoelever, och gärna med ett integrationsperspektiv! uppmanade Tove, som själv hade med en praoelev från årskurs 8 i Hjulstaskolan utanför Stockholm till Framtidsdagen.

Omprövad självbild

För att förstå vår självbild backade Tove Lifvendahl tillbaka till 1930-talet, då Sverige var mitt uppe i en moderniseringsresa, en förebild på områden som jämställdhet, barnomsorg och arbetsmarknad och med hundra år av obruten tillväxt i ryggen.

– Vi blev en nation av självgod blyghet – vi vill inte förhäva oss, men samtidigt är vi himla nöjda med oss själva. Det senaste decenniet har den självbilden krackelerat rejält, sa Tove och pekade ut tre områden där vår självbild har omprövats.

Det första handlar om migrationspolitiken. Vi ville att Sverige skulle vara en fristad för människor som behövde det, men tog oss vatten över huvudet och det blev ”ett svek mot alla”, menar hon. Det andra handlar om Sverige som en alliansfri röst i världen. Verkligheten kom och slog oss i huvudet, och vi var tvungna att ompröva vår position som neutrala, enligt Tove. Den tredje självbilden som är på väg att ändras är den av Sverige som en moralisk klimatsupermakt, där Greta Thunberg gjordes till en Messiasgestalt – något som inte var snällt, tycker Tove.

Så, hur mår Sverige – klarar vi samhällsutmaningarna?

– Sverige mår både bra och dåligt. Det finns ingen ände på samhällsutmaningarna, men samtidigt har vi aldrig haft så goda möjligheter att ta tag i problemen. Vi har aldrig haft så mycket avancerad kunskap, så goda möjligheter till kommunikation och att bota sjukdomar, så mycket samlad erfarenhet, vi har aldrig behövt arbeta så lite och ändå ha så bra standard.

Det finns ingen ände på samhällsutmaningarna, men samtidigt har vi aldrig haft så goda möjligheter att ta tag i problemen.

Det handlar inte om att lösa problemen utan om att hantera dem, menar Tove Lifvendahl. Prestigelöshet är viktigt, att erkänna sina svagheter och ha en vilja att förstå och att lära av andra, tycker hon.

– Vi kan inte få problem att försvinna, men kan vi bättre förstå, förebygga och hantera dem, då kan Sverige åter bli en förebild.