Mycklinge Lantbruk AB utanför Västerås har sedan 2017 gått igenom en gigantisk förvandling. Investeringar på 100 miljoner kronor har skapat ett högteknologiskt lantbruk med grisuppfödning, växtodling och energiproduktion.
– Det cirkulära tänkandet präglar hela verksamheten, förklarar vd Johan Eriksson.
Det hela börjar med spannmål och andra grödor som gårdens grisar föds upp med. Gödsel från grisarna blir till biogas som ger el och värme och dessutom gödning till åkrarna. Biogasen ger förutsättningar för spannmål. Cirkeln har slutits.
Mycklinge var ett litet lantbruk när Johan Erikssons svärföräldrar köpte det 1976. Mycklinge Lantbruk AB bildades 2007 och nästa märkesår var 2017.
– Då slog vi samman fyra gårdar och tre företag med grisuppfödning och samlade allt till en enda gård, berättar Johan Eriksson.
Samtidigt satte företaget upp en vision om att ”med glädje skapa sunda och säkra livsmedel, grön energi och arbetstillfällen i ett öppet odlingslandskap med nöjda kunder och långsiktig lönsamhet”.
Inte bara vackra ord
Idag åtta år senare har denna vision blivit eller är på god väg att bli verklighet och inte bara vackra ord.
– Vi har vuxit strategiskt med utgångspunkt från vår vision, säger Johan Eriksson.
Det senaste steget tog man under sommaren 2024 när biogasreaktorn kunde invigas. Den genererar nästan det gården förbrukar av el och cirka 30 procent av värmen.
Grunden till denna biogasproduktion finns först och främst i all den gödsel som grisarna lämnar efter sig. Det handlar om i genomsnitt 60 ton flytgödsel per dag och åtta ton fastgödsel från de 22 000 smågrisar och 14 000 slaktgrisar som årligen föds upp på Mycklinge. Flis är en annan komponent för att få fram biogas.
Johan Eriksson är glad att investeringen i biogasanläggningen fick ekonomisk uppbackning genom Klimatklivet från Naturvårdsverket. 65 procent täcktes den vägen.

I teknikens framkant
Mycklinge Lantbruk är en av de större gårdarna i Västmanland. Omsättningen ligger på ungefär 60 miljoner. Företaget har 14 medarbetare. Många moment ligger i teknikens framkant och kan mäta sig med dagens mest avancerade industriproduktion.
– Det går att in i minsta detalj följa alla delar av processerna, betonar Johan Eriksson.
Det handlar till exempel om utfordringen av grisarna, produktionen av biogas och spannmålstorkarnas effekt. Värmetillförsel och utfordring i det hypermoderna grisstallet kontrolleras av ett styrsystem från ABB.
Den höga tekniska nivån ställer givetvis tuffa krav på Mycklinge Lantbruks medarbetare.
– Det tar år att behärska allt. Det är jättesvårt att hitta de rätta medarbetarna. Det problemet delar vi med många andra inom lantbrukssektorn.
Det är jättesvårt att hitta de rätta medarbetarna.
Han menar att något som blivit alltmer angeläget är att alla som arbetar inom strategiskt viktiga delar av de gröna näringarna också är krigsplacerade här.
– Med tanke på det säkerhetspolitiska läget borde det vara självklart.