NYHET - KONJUNKTUR

Industriekonomerna spår svag uppgång nästa år

Såväl svensk ekonomi som produktionen inom industrin minskar i år, men nästa år vänder det svagt uppåt igen. Det spår Industriekonomerna i sin tredje konjunkturrapport för året.

21 november 2023
Mats Kinnwall, chefsekonom Teknikföretagen och Kerstin Hallsten, chefsekonom Industriarbetsgivarna. Foto: Teknikföretagen och Anders Wiklund/TT

– Jämfört med andra branscher har de gröna näringarna klarat konjunkturnedgången någorlunda bra, men inflation och ökande priser på insatsvaror har givetvis belastat våra företag. Därför är signaler om en positivare konjunktur mycket välkomna, säger Grön arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad.

Svensk BNP bedöms minska med 0,4 procent i år. Anledningen till de senaste årens dämpade ekonomiska utveckling är främst den höga inflationen, de höga räntorna, hushållens pressade situation och höga finansiella skuldsättning, fallande tillgångspriser och minskat bostadsbyggande. En relativt låg global tillväxt gör att även exporten påverkas negativt.

Under nästa år räknar prognosmakarna med att inflationen avtar och räntehöjningarna upphör, vilket då ger chans till en gradvis ökning av reallönerna. Sammantaget spår de att ekonomin vänder uppåt igen och växer med 0,7 procent.

När det gäller den svenska industriproduktionen spås en ökning med 1 procent nästa år, framför allt drivet av de delar av industrin som är kopplade till energiteknik och försvarsindustrin. Samtidigt förväntas årets omfattande produktionsfall för basindustrin upphöra.

I Sveriges största marknadsområden USA och Euroområdet förväntas enligt konjunkturrapporten en något lägre ekonomisk tillväxt, vilket bidrar till att Sveriges export av varor och tjänster kan öka något, men svagt.

Arbetsmarknaden väntas fortsätta att försvagas. Arbetslösheten har ökat trendmässigt under hela 2023, och spås fortsätta öka till runt 8,4 procent eftersom ekonomin växer långsammare än normalt.

Industriekonomerna utgörs av Teknikföretagen och Industriarbetsgivarnas ekonomer.