NYHET - KONJUNKTUR

Ny konjunkturrapport: Ränte- och inflationschocken klingar av

Enligt en konjunkturrapport för gröna näringar, baserad på underlag från Teknikföretagen för det fjärde kvartalet 2023, kommer inflationen fortsätta att avta under 2024. Det ger chans till sänkning av räntorna och en gradvis ökning i reallöner, såväl i Sverige som globalt.

10 januari 2024
Foto: Fredrik Persson

Sveriges BNP-tillväxt förväntas öka med låga 0,7 procent, och globalt väntas en svag inbromsning i tillväxten under 2024. Sysselsättningen bedöms minska något 2024 och arbetslösheten öka från 7,9 procent 2023 till 8,4 procent 2024.

De ökade priserna på livsmedel har medfört att hushållen minskat sin konsumtion av livsmedel i en omfattning som Sverige aldrig tidigare upplevt. Industriekonomerna räknar med att konsumtionen inte kommer att öka förrän räntorna sjunker och hushållens realinkomster börjar öka.

När det gäller jord- och skogsbruket ökade produktionsvolymen under det första halvåret 2023 jämfört med motsvarande period 2022, för att sedan minska under det tredje kvartalet, såväl jämfört med året innan som jämfört med första halvåret 2023. Även tillväxten i produktionsvärdet (kronor) avtog kraftigt tredje kvartalet efter en ökning under första halvåret 2023.

Skogsbruket påverkas negativt av byggsektorns svaga konjunktur, medan djursjukvårdens omsättning ökade under 2023, delvis beroende på att antalet husdjur ökade under coronapandemin.