NYHET - AVTAL 2023

Kommunal och LO-samordningen utökar konflikten

Industriavtalet ställs på sin spets när samtliga LO-förbund hotar med att utöka konflikten med Gröna arbetsgivare. LO-facken är beredda att eskalerat en mindre konflikt till att riskera stora samhällsekonomiska värden. Hoten kommer att väcka liv i debatten om att det saknas proportionalitetsprinciper för strejker i Sverige.

16 juni 2023
Örjan Lenárd
Foto: Juliana Fälldin
Observera!

Strejkhotet mot landets golfbanor och trädgårdsodlingar är avvärjt efter att Kommunal till slut gått med på att sluta ett avtal med Gröna arbetsgivare som respekterar industriavtalet. Därmed är också hotet om stora sympatiåtgärder från LO-förbunden undanröjt.

 

Läs mer

Kommunal är på krigsstigen i årets avtalsrörelse och har riktat in sig på Gröna arbetsgivare och den så kallade insamlingsmodellen år två. Båda parter säger sig respektera industriavtalets kostnadsmärke på 7,4 procent. Konflikten ligger i att Gröna arbetsgivare anser att industriavtalet innebär att alla kostnader ska räknas in medan Kommunal vill att kostnaderna för insamlingsmodellen ska läggas ovanpå de avtalade lönekostnaderna.

Insamlingsmodellen ingår i industriavtalet men har inte prövats i och med att industrin har en relativt sett högre lönestruktur. Det är ett klassiskt fackligt maktutövande att välja ut en fråga som används som utpressning gentemot små företag i mindre branscher.

Kommunal har riktat in sig på golfbanor, trädgårdsodlingar och trädgårdsanläggningsföretag. Det är branscher med företag som till exempel odlar frukt, driver golfbanor och sköter om idrottsplatser. Företagen är mindre med små ekonomiska muskler och har i snitt 9 anställda, varav många inte berörs av Kommunals avtal.

– Jag har svårt att se att varför ett jätteförbund som Kommunal skulle vilja ägna sig åt maktdemonstrationer mot ett antal mindre arbetsgivare, i stället för att tillsammans med oss och medlarna förhandla fram en lösning som båda parter kan stå bakom, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Kommunals och LO-kollektivets agerande väcker två frågor inför framtiden. Den första är att Sverige fortfarande saknar en proportionalitetsprincip. Är det rimligt att det inte ska finnas krav på att den skada fackliga stridsåtgärder kan medföra ska stå i någon form av proportion till orsaken för varslet? Den andra frågan rör rätten till sympatiåtgärder. Är det rimligt att ett fackförbund ska kunna ta till sympatiåtgärder inom sitt eget avtalsområde, där man precis slutit avtal efter föregående varsel? Dessa två frågor behöver Sveriges arbetsgivarorganisationer ta ställning till om hur man ska förhålla sig till framöver.

Faktaruta
  • Kommunal varslade om stridsåtgärder mot trädgårdsanläggningar den 15 maj
  • Efter medling slöts nytt avtal för trädgårdsanläggning på industrins märke den 25 maj
  • Den 9 juni varslade Kommunal om stridsåtgärder mot golfbanor, trädgårdsodling och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar
  • Medling inleddes den 12 juni
  • Den 16 juni hotar samtliga LO-förbund med sympatiåtgärder
  • Den 20 juni kl 14.00 utbryter strejk om inget avtal har nåtts
  • Konflikten rör den så kallade insamlingsmodellen, vilken innebär att löner under 28 211 kr ska räknas upp när den totala lönepotten beräknas.
  • Insamlingsmodellen är inte en låglönesatsning i och med att inga pengar är öronmärkta för de med lägst lön.
  • Golfanläggningar, trädgårdsodlingar och trädgårdsanläggningsföretag består av tillsammans 949 företag med totalt 8 994 helårsanställda.

Frågor och svar

Klicka här för att ta del av vanliga frågor och svar. Innehållet är endast tillgängligt för våra medlemsföretag, därför behöver du som medlem logga in för att ta del av det.

Frågor och svar

Om du inte har ett webbkonto skapar du ett med hjälp av företagets organisationsnummer och medlemsnummer.