NYHET - PENSION OCH FÖRSÄKRINGAR

Ny upphandling ger lägre avgift för tjänstemännens ITP-pension

Upphandlingen av försäkringsbolag som ska förvalta tjänstepensionen ITP under den kommande femårsperioden är nu klar, meddelar valcentralen Collectum. Resultatet är lägre avgifter och en ännu bättre tjänstepensionsförmån för dina anställda tjänstemän.

4 april 2023
Foto: Unsplash

Totalt har fem försäkringsbolag inom traditionell försäkring och fem försäkringsbolag inom fondförsäkring valts ut. Från den 1 oktober 2023 blir de nyupphandlade bolagen valbara. Alecta fortsätter att vara förhandsvalet för den som inte gör något aktivt val.

Den tjänsteman som har sin ITP i ett bolag som inte längre finns bland de upphandlade bolagen kommer att bli kontaktad av Collectum under sommaren, och kommer få möjlighet att behålla sitt tidigare val.

Här är de upphandlade försäkringsbolagen:

Traditionell försäkring

Fondförsäkring

Alecta
AMF
Folksam
Nordea
SPP

Handelsbanken
Länsförsäkringar
Nordea
SPP
Swedbank


(Inom traditionell försäkring ersätts SEB och Skandia Liv av Nordea och SPP. På fondsidan ersätts Futur Pension och Movestic av Länsförsäkringar och Nordea. Övriga bolag får förnyat förtroende.)

Upphandlingarna genomförs av Collectum på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK och gäller den premiebestämda delen av ITP (ITP 1 samt ITPK-delen inom ITP 2). Upphandlingarna görs vart femte år och bygger bland annat på en utvärdering av historisk avkastning, avgiftsnivå och potentialen att ge en bra pensionsutbetalning.