NYHET

Skogssektorn ska bidra till ett mer jämställt Sverige

Gröna arbetsgivare tillsammans med övriga organisationer i skogssektorns jämställdhetsråd verkar för att hela skogssektorn ska bidra till Sveriges jämställdhetspolitiska mål: ”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”.

18 april 2024
Foto: Teknikcollege

Jämställdhetsrådet verkar främst inom följande tre områden för att bidra till det jämställdhetspolitiska målet: jämställd utbildning, jämställt arbetsliv och jämställt enskilt skogsägande. Gröna arbetsgivares arbetsmarknadsexpert Kristine Wiklund sitter med i sakkunniggruppen och i arbetsgruppen för jämställd utbildning. 

- Det är mycket positivt att skogssektorn samlas och driver jämställdhetsfrågan tillsammans. Jämställdhetsperspektivet är viktigt för att skapa attraktivare arbetsplatser och bredda rekryteringsbasen inom skogsbruket, en förutsättning för att kunna skapa ett konkurrenskraftigt, hållbart och lönsamt skogsbruk i framtiden.

I år arbetas en utbildning inom jämställdhet och värdegrund fram som är avsedd för elever på Naturbruksprogrammets skogsinriktning samt för nyanställda och yrkesverksamma på Gröna arbetsgivares medlemsföretag inom skogsbruket.

En annan viktig uppgift för rådet är att utveckla kunskapsbaserade underlag och förslag utifrån forskning, statistik och goda exempel från både skogssektorn och andra sektorer. Rådet arbetar även med att ta fram stöd för att följa upp sektorns jämställdhetsarbete och insatser på olika nivåer exempelvis genom statistik, nyckeltal och studier.

Inom ramen för jämställdhetsrådet arrangeras också seminarier och arenor för best practice och erfarenhetsutbyten mellan företag i skogssektorn.

- Behovet av kunskap om jämställdhet och jämlikhet ökar i takt med att dessa frågor nu tas på allvar och övergår från ord till handling. Några av våra medlemsföretag har kommit ganska långt i jämställdhetsarbetet och kan inspirera fler företag i branschen, säger Kristine Wiklund. 

Nominera till Industrins jämställdhetspris

Nu kan vem som helst nominera ett skogsbruksföretag som förtjänar att uppmärksammas för sitt strategiska och målinriktade arbete inom jämställdhet. Industrins jämställdhetspris 2024 delas ut av Industrirådet på Industridagen den 23 september i Göteborg. Senast den 8 maj behöver vi din nominering.
Läs mer och nominera här

Om jämställdhetsrådet

Skogssektorns jämställdhetsråd bildades under 2022 och är ett nationellt forum för dialog och samverkan i syfte att nå en jämställd skogssektor.

Medverkande organisationer i Skogssektorns jämställdhetsråd:

Billerud Korsnäs, Dryaderna, FSC, Gröna Arbetsgivare, GS-facket, Holmen Skog, Linnéuniversitetet, LRF Skogsägarna, Länsstyrelsen Kalmar, Länsstyrelsen Jönköping, Länsstyrelsen Västerbotten, Mellanskog, Moelven, Naturbruksskolornas förening, Norra Skog, NYKS, PEFC, SCA Skog, Skogen i Skolan, Skogforsk, Skogshögskolans studentkår, Skogsindustrierna, Skogskvinnorna, Skogsmästarskolans studentkår, Skogsstyrelsen, Skogssällskapet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Spillkråkan, Stora Enso, Sveaskog, Svenska Kyrkan/ Stiftens Egendomsförvaltningars Förening, Sydved Såg i Syd, Södra, Vida Skog AB.