NYHET

Viktig information om afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest, ASP, sprider sig snabbt i Europa och det finns även risk för att den sprider sig till Sverige. Om den dyker upp i Sverige är det högst sannolikt att det skett p g a mänsklig aktivitet genom att någon haft med sig viruset i smuts på kläder eller skor, i matprodukter etc.

4 juni 2019
Foto:

Skulle vi få ett utbrott av afrikansk svinpest skulle det ha betydande negativa inverkningar för bl a grisproduktionen i form av restriktioner och möjligen exportförbud.

Jordbruksverket har identifierat arbetskraft från bl a Baltikum och Polen som en riskfaktor. ASP är utbrett i dessa länder och det finns därför en förhöjd risk för att den förs in i Sverige via dessa personer. Observera att även om du inte har personal från dessa länder så kan andra som kommer till din gård eller djurpark ha vistats i länderna, t ex hantverkare eller besökare.

Vi kommer att återkomma med mer information i frågan, men tillsvidare rekommenderar vi att du läser mer av informationen från Jordbruksverket som finns bifogat som pdf.