NYHET - AVTAL 2023

"LO-fackens krav på låglönesatsning är djupt olycklig för de gröna näringarna"

Idag skriver Almega, Byggföretagen, Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, Transportföretagen och Svensk Handel den gemensamma debattartikeln "Vår framgångsrika lönebildningsmodell hotas av LO:s krav" i Dagens industri. Gröna arbetsgivare instämmer och vill även förstärka budskapet i debattartikeln.

28 november 2022
Foto: Juliana Fälldin

I en gemensam kommentar säger vd Lena-Liisa Tengblad och förhandlingschef Örjan Lenárd att ”LO-fackens krav på låglönesatsning är djupt olycklig för de gröna näringarna i och med att det leder till ytterligare ökade kostnader och en större otydlighet kring vad det så kallade märket egentligen innebär”.

Debattartikeln tar upp tre problem som är särskilt besvärande för de gröna näringarna:

  1. Vi har redan medlemsföretag som trots efterfrågan stängt ner verksamheten på grund av för höga kostnader – det rimmar illa med att facken presenterar de högsta lönekraven i industriavtalets historia.
  2. De gröna näringarna har många anställda med enklare jobb, vilket innebär att fackens låglönekrav kommer att medföra särskilt höga lönekostnader för våra medlemsföretag.
  3. LO:s krav på låglönesatsning innebär också att tröskeln in till arbetsmarknaden höjs ytterligare, något som både arbetssökande och arbetsgivare förlorar på.

Gröna arbetsgivare har tidigare haft en debattartikel på samma tema i tidningen Arbetet, den går att läsa här.