NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Vem är Årets unga skogsentreprenör?

Nu har du möjlighet att själv, eller genom att sprida information i ditt nätverk/på ditt företag, nominera goda förebilder inom skogsbruket till Gröna arbetsgivares utmärkelse Årets unga skogsentreprenör.

5 juni 2024
Foto: Fredrik Persson

Utmärkelsen kan tilldelas unga entreprenörer inom hela skogsbruket, det vill säga både avverkningsentreprenörer och entreprenörer inom skogsvården. Priset delas ut på Skogsentreprenöreras årsstämma i höst.

Så nominerar du

Bedömningar ska göras på tre centrala områden:

  1. Ekonomi,
  2. Företagsamhet/affärsmässighet
  3. Ledarskap

Syftet med priset är att uppmärksamma goda exempel på unga framgångsrika entreprenörer inom skogsbruket. Förhoppningen är att priset kan inspirera till att utveckla befintliga och nya entreprenadföretag och därmed bidra positivt i arbetet med kompetensförsörjningsfrågorna. Priset instiftades 2008 och prissumman är 50 000 kr.

Om du känner till någon ung skogsentreprenör som är medlem i Gröna arbetsgivare och som du bedömer lämplig till denna utmärkelse, är du välkommen att nominera genom att fylla i formuläret.

Nominera här till Årets unga skogsentreprenör 2024

Kriterier för att en entreprenör ska vara aktuell till utmärkelsen

Ung skogsentreprenör i åldern cirka 35 - 38 år. Skogsentreprenören bör ha varit verksam cirka 5 år i branschen. Vid bedömningen ska följande huvudkriterier beaktas:

  • Ledarskap
  • Företagsamhet/affärsmässighet
  • Ekonomi
  • Medlemskap i Gröna arbetsgivare

Processen

De inkomna förslagen kommer att analyseras av Gröna arbetsgivare utifrån utmärkelsens statut, varefter årets nomineringar utses. De nominerade kommer att intervjuas enligt en mall där olika moment/kriterier så objektivt som möjligt kommer att bedömas. Ett sammanfattande underlag för var och en av de nominerade lämnas över till en jury bestående av företrädare från Gröna arbetsgivare, SYN och SE-Skogsentreprenörerna som utser vinnaren. Priset delas ut i anslutning till SE-Skogsentreprenörernas årsstämma i november 2024.

Utformningen av bedömningskriterierna för denna utmärkelse är gjorda efter en målbild som anses känneteckna en ideal företagare inom skogsbruket.

Tidigare års stolta vinnare av utmärkelsen

2023 Philip Jämtgård, Stugun
2022 Karl-Oskar Isaksson, Överkalix
2021 Fredrik Gustafsson, Norrtälje
2020 (ej utdelat pga pandemin)
2019 Joakim Gustafsson, Ed
2018 Åke Kristoffersson, Björna
2017 Fredrik Norén, Katrineholm
2016 Lars Björkman, Rossön
2015 Jonas Lantz, Sundsvall
2014 Erik Jonsson Bredbyn
2013 Håkan Nilsson och Fredrik Nilsson, Traryd
2012 Marcus Vallström, Hjoggböle Skellefteå
2011 Erik Strandlund, Näsåker och Fredrik Gunnarsson, Traryd
2010 Markus Persson, Bredbyn
2009 Mats Mörk, Kalix
2008 Lars Berg och Peter Sjöberg, Oskarshamn