REPORTAGE - GRÖNA NÄRINGAR

Nu växer det så det knakar i den gamla gruvan i Närke

I den gamla sandstensgruvan i Kvarntorp utanför Kumla i Närke växer det så det knakar – i dubbel bemärkelse. För ungefär ett år sedan flyttade nystartade Växa odling i Sverige AB in i gruvan som lades ner på 1980-talet.

29 november 2023
Oscar Uhrström, vd på Växa odling.
Oscar Uhrström, vd på Växa odling. Foto: Sören Karlsson

Idag hyr företaget sex av de gamla gruvorterna 40 meter under marknivån. Totalt handlar det om 6 000 kvadratmeter. Det finns gigantiska utrymmen att tillgå när verksamheten expanderar.

– Vi har alla möjligheter att skala upp. Det här ska bli industriell storskalighet. För att få lönsamhet är det helt nödvändigt, säger Oscar Uhrström, vd på Växa odling.

På ett par års sikt räknar han med att den odlade ytan i gruvan ska öka till åtminstone 10, kanske 20, orter.

Foto: Sören Karlsson

Hydroponisk odling

Tekniken som företaget tillämpar heter hydroponisk odling. Det betyder att örter, skott och småbladiga sallader utvecklas från frö till färdig växt utan traditionell jord och utan bekämpningsmedel. Istället används vatten från den närbelägna sjön Tisaren. Vattnet genomgår en extremt noggrann reningsprocess och sedan tillförs näringsämnen specialdesignade för varje enskild gröda.

– Vi har egen sol och egen vind och styr luftfuktigheten för att nå optimal effekt. Allt får en skräddarsydd miljö, förklarar Oscar Uhrström.

300 smaksättare

För närvarande finns ungefär 300 olika skott – eller smaksättare som man gärna säger – hos Växa odling. Hur många av dessa som blir kommersiellt gångbara blir det kunderna som avgör.

Nyligen hade företaget sin allra första leverans av smaksättare.

– Vi har ett nära samarbete med Ica Maxi i Kumla som blir något av en testmarknad för oss, säger Oscar.

I samband med lanseringen var han med och demonstrerade produkterna i butiken.

– För mig är det jätteviktigt att lyssna på kunderna. Deras synpunkter ger oss välkommen vägledning.

Mat – inte minst frukt och grönt – har varit den gemensamma nämnaren för allt Oscar Uhrström jobbat med i yrkeslivet. En förfrågan från det isländska företaget Vaxa i slutet av 2021 var därför kanske inte direkt överraskande.

Lockande utmaning

– Vaxa behövde gå utanför den lilla inhemska marknaden och etablera sig i de övriga nordiska länderna. Jag såg det som en mycket lockande utmaning. Det gällde att bygga upp ett företag från grunden och det hade jag aldrig gjort tidigare, konstaterar han.

En lokalisering centralt i Norden stod högt på önskelistan. Lyckliga omständigheter gjorde att Växa odling fick kontakt med det privata bolag som äger gruvan.

– Allting stämde. Här har vi plats att växa på.

Växa odling har varit medlem i Gröna arbetsgivare från starten.

– Det underlättar företagets vardag, avslutar Oscar Uhrström.

Sådden sker helt manuellt och för all odling gäller skräddarsydd miljö.