REPORTAGE - GRÖNA NÄRINGAR

Allt svårare för Anjous att vinna offentliga upphandlingar

Kommunernas offentliga upphandlingar har hittills svarat för en betydande del av omsättningen hos Anjous Potatis & Grönsaker i Velända ett par mil norr om Norrtälje. Men kampen om att få sälja till kommuner verkar bli allt hårdare.

1 mars 2024
Bild på Pierre Anjou, vd och ägare, Anjous Potatis & Grönsaker.
Pierre Anjou, vd och ägare, Anjous Potatis & Grönsaker. Foto: Sören Karlsson

– Av de sju kommuner som varit kunder hos oss återstår bara två idag, säger Pierre Anjou, företagets vd och ägare.

Av den senaste omsättningen på 42 miljoner kronor stod offentliga upphandlingar fortfarande för ungefär hälften.

Min bild är att en del av våra konkurrenter inte är riktigt seriösa.

– Den andelen kommer av allt att döma att krympa. Allt handlar om priset. Min bild är att en del av våra konkurrenter inte är riktigt seriösa. Som jag ser det är det omöjligt att ekonomiskt gå runt med deras prissättning, betonar Pierre Anjou.

Att betala avtalsenliga löner är självklart för honom.

– Jag undrar om man kan göra det med de dumpade priser som vissa företag tillämpar. Den aspekten borde kommunerna väga in, fortsätter han.

Vaxholm och Vallentuna är de kommuner som Anjous Potatis & Grönsaker har kvar som kunder. Där löper avtalen fram till hösten i år respektive hösten nästa år.

Bra sandjord i trakten

Nu 2024 kan företaget fira sitt 60-årsjubileum. Det var Pierres föräldrar, Olle och Gunnel Anjou, som upptäckte fördelarna med traktens sandjordar för potatisodling.

– Jag började här 1994 efter att ha utbildat mig till styr- och reglertekniker och arbetat i den branschen några år. Jag var uppväxt med att hjälpa till i företaget så det blev ingen större omställning, säger Pierre Anjou, som fortfarande har användning för sina kunskaper om styr- och reglerteknik när exempelvis maskinerna för potatissortering ska justeras.

Bild på Pierre Anjou, vd och ägare, Anjous Potatis & Grönsaker.
Foto: Sören Karlsson

Potatisodlingarna sker på mellan 40 och 50 hektar. Det kan variera lite från år till år.

– Det ger uppåt 2 000 ton potatis, berättar Pierre Anjou.

Den låter förstås mycket, men faktum är att Anjous den här säsongen säljer mer än man producerar. Den egna potatisen är redan på väg att ta slut.

– Förklaringen är det myckna regnandet under sensommaren och hösten. Potatisen fullkomligt drunknade på fälten. Vi hade det trots allt bättre än många andra odlare, förklarar Pierre.

För att täcka upp gapet mellan tillgång och efterfrågan anlitar Anjous Vänern Potatis i Lidköping, som kan beskrivas som en rikstäckande potatismäklare.

När det gäller potatissorter har Anjous provat sig fram genom årens lopp. Belana, Taisiya, Solist, Twister och Folva har blivit några av favoriterna.

Anjous Potatis & Grönsaker i Velända

Ägs och drivs av Pierre Anjou som representerar andra generationen i familjeföretaget.

Antal anställda: 13 på heltid samt ytterligare några extraanställda under sommar och höst

Omsättning: 42 miljoner kronor