REPORTAGE - GRÖNA NÄRINGAR

Solpaneler lönsam investering för golfklubben

Medlemsföretaget Öjestrand Golf Club nära Sundsvall satsade redan 2020 på solpaneler. Besparingen är hittills större än utgifterna för ränta och amortering. Klubbchefen Erik Strandqvist är glad att de gjorde investeringen så pass tidigt och hoppas gå i bräschen för de andra golfklubbarna i regionen.

15 november 2023
Bild på Bild på Erik Strandqvist, klubbchef, Öjestrand Golf Club, och solpaneler.
Erik Strandqvist, klubbchef, Öjestrand Golf Club. Foto: Torbjörn Bergkvist

Den begynnande lågkonjunkturen har inte hindrat golfandet på Öjestrand Golf Club. Efter en uppgång under pandemin ligger spelandet nu på normala nivåer igen.

Anläggningens största energislukare är restauranghuset, där det också finns omklädningsrum och duschar. Solpanelerna har inneburit ordentliga besparingar och Erik Strandqvist berättar att maj och juni 2023 var riktigt fina månader. Bara i juni producerade klubben 24 000 kWh, vilket skulle ha kostat minst 30 000 kronor att köpa in. Klubben köpte lite el på nätterna men producerade desto mer på dagarna – så mycket att man också kunde sälja el.

– Vi var helt självförsörjande. Solpaneler är en himla bra investering, speciellt för golfklubbar som ju gör av med mest energi på sommaren, säger Erik Strandqvist.

Kostnaden för solpanelerna på 1,2 miljoner kronor var en stor investering för klubben, även inräknat att 20 procent av kostnaden för paneler, markpreparering, eldragning och elektrikerjobb med mera, bekostades av länsstyrelsen.

Besparingen är större än kostnaden för ränta och amortering.

– Det viktigaste är att vi, även om vi fortfarande betalar lån och amortering, har haft positiva kassaflöden två år i rad. Besparingen är större än kostnaden för ränta och amortering.

Öjestrand Golf Club i Njurunda

Golfklubben har en 18-hålsbana. Gjorde 2020 en hållbar investering i solpaneler, som varit i drift sedan 2021.

Omsättning: cirka 11 miljoner kronor.

Erik Strandqvist, klubbchef, om medlemskapet i Gröna arbetsgivare: ”Det är en skyldighet att vara med i ett sådant nätverk. Det är lite som en försäkring som man betalar hela tiden. När det var strejkvarsel för golfklubbarna här i distriktet fick vi snabb och tydlig information av Gröna arbetsgivare.”