REPORTAGE - GRÖNA NÄRINGAR

Modern maskinpark framgångsfaktor för MK Forest

För skogsentreprenören Martin Anderberg blev pandemin en vändpunkt. Han valde att investera i nya fordon istället för att låta oron inför framtiden växa sig stark. "Jag är impulsiv, handlar först och tänker sen. Som tur är blir det oftast bra" säger Martin som driver MK Forest, strax utanför Ljungby.

20 mars 2024
Bild på Martin Anderberg, ägare och vd, MK Forest.
Martin Anderberg är uppvuxen med skogsbruk. Som fyraåring hjälpte han farmor och farfar på vedbacken i Torarp. Foto: Karna Brodén

Martin Anderberg är född in i skogsbruket. Som fyraåring stod han på vedbacken i Torlarp i Kronoberg med bågsåg hemma hos farmor och farfar. Och några år senare hjälpte han sin pappa att fälla skog för första gången.

– Det låter kanske helt galet att jag var så liten, men det var självklart för mig och mina bröder att hjälpa till. Det är så jag är fostrad. När jag var tretton fick jag en motorsåg i julklapp.

Familjen drev ett traditionellt jordbruk och hade en fastighet med cirka 140 hektar skog.

Bild från gallring.
MK Forest utför gallring i skogarna utanför Lagan i Småland. Foto: Karna Brodén

När Martin Anderberg var 16 år startade han sitt första företag efter att ha fått en del förfrågningar från grannar och andra som ville ha hjälp med att röja och hugga ner skog.

– Vi bodde på en liten ort och hela familjen var engagerad. Många visste vem jag var. Det är klart att det var en fördel för mig i början  

Under åren har han växlat mellan att vara egen företagare och anställd. Sedan 2016 äger han MK Forest, som bedriver avverkning och skogsvård. Avverkningen står för närmare 90 procent av omsättningen.

– Jag hade en kompanjon i starten, men sedan 2019 driver jag företaget själv. Vi har vuxit stegvis. I takt med att vi haft möjlighet att köpa en ny maskin har vi också kunnat anställa ny personal, säger Martin Anderberg.

I dag har MK Forest en maskinpark som består av fyra skördare och fyra skotare. Personalen jobbar enkelskift och Martin Anderberg poängterar att det viktigaste för honom är att ha anställda som trivs och vill stanna kvar.

Bild från gallring.
I samband med gallringen utanför Lagan plockades även grova lövträd bort runt en trädgård. Foto: Karna Brodén

– Jag är impulsstyrd. Under en vecka under pandemin köpte jag två skördare. Ibland måste man våga ta snabba beslut. Visst, det fanns en risk att någon av maskinerna hade fått stå stilla. Nu blev det inte så, som tur var, säger Martin Anderberg.

Den äldsta maskinen som MK Forest har är en skotare från 2016. Resten av maskinerna är från 2020 och senare. Något elektriskt fordon har Martin Anderberg dock ännu inte köpt.

– Men vi pratar mycket om miljö och hållbarhet och vi undviker onödiga turer och tomgångskörning så ofta det går.

Till skillnad från andra i branschen har MK Forest inte haft några problem att rekrytera personal. Tre av företagets anställda har gått på ett naturbruksgymnasium i närheten och fick jobb på MK Forest efter sina praktikperioder. Martin Anderberg nämner praktikstödet från Gröna arbetsgivare som en viktig sporre:

– Att vi får betalt för den tid som vi lägger ner på att skola in en ung person betyder mycket, särskilt för oss som litet företag.

MK Forest i Torlarp

Bedriver skogsvård och avverkning (röjning, gallring, trädfällning, skotning samt kringservice inom skogsgräv). Största kund är Södra Skogsägarna.

Ägare och vd är Martin Anderberg. Bolaget har tolv anställda.

Omsättning: 13,5 miljoner kronor 2023.