NYHET - UTLÄNDSK ARBETSKRAFT

Lönegolvet hotar konkurrenskraften – ny rapport och seminarium den 17 oktober

Konsekvenserna av det höjda försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare som träder i kraft i november kommer att bli långtgående både för företag i de gröna näringarna och för de enskilda medarbetare som kommer att tvingas lämna landet. Nu presenterar vi en rapport som visar hur andra länder hittat bättre vägar att hantera frågan om utländsk arbetskraft än den regeringen vill att Sverige tar.

6 oktober 2023
Foto: Pressbilder

Anmäl dig till seminariet Lönegolv - ett hot mot konkurrenskraften

– Vår rapport belyser hur regeringens initiativ för att begränsa arbetskraftsinvandringen slår mot de gröna näringarnas möjlighet att bedriva verksamhet och vara konkurrenskraftiga internationellt, säger Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad, som deltar i seminariet den 17 oktober där rapporten kommer att presenteras.

Migrationsverket uppskattar att mellan 10 och 20 procent av dem som fick arbetstillstånd i Sverige förra året inte kommer nå de nya lönekraven, uppger Sveriges Radio. En av dem är Krishnendu Mahalder, som är orolig för sig och sin familj. Han har jobbat och betalat skatt men räknar inte med att arbetsgivaren, som är i servicebranschen, kommer att kunna möta lönekraven.

– Det går inte för min arbetsgivare, hon kan inte hjälpa mig och mina kollegor som behöver arbetstillstånd, säger han till Sveriges Radio.

Seminarium med rapportsläpp

Vår nya rapport ”Regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land. En analys av tre länders hantering med bäring på de gröna näringarna” presenteras på ett seminarium den 17 oktober. Rapporten är den första i sitt slag som tydligt visar på hur olika länder ser på arbetskraftsinvandringens betydelse och vilka effekter det får på företagen.

Medverkar på seminariet gör

  • Lena-Liisa Tengblad, vd, Gröna arbetsgivare
  • Edward Hamilton, rapportförfattare, Edward Hamilton Communications AB
  • Anders Hall, statssekreterare, Justitiedepartementet
  • Jonas Grafström, fil dr och vice vd, Ratio
  • Patrick Joyce, chefsekonom, Almega