DEBATT - UTLÄNDSK ARBETSKRAFT

”Regeringen och SD har börjat i helt fel ände. Gör om, gör rätt!”

När vi talar med medlemsföretag säger alla att de gärna skulle anställa arbetslösa i Sverige, men att ingen söker jobben. Arbetsgivare går inte igenom den komplicerade processen det innebär att anställa arbetskraft från andra länder om de inte måste. Sanningen är att arbetsgivare går igenom denna process för att de inte kan rekrytera arbetskraft inom landet.

18 december 2023
Foto: Juliana Fälldin

Det skriver Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad i en replik i ATL på Martin Kinnunens och Staffan Eklöfs (SD) debattartikel, där de pekar ut arbetskraftsinvandringen som ett problem, och menar att rekrytering utomlands hindrar arbetstagare i Sverige att få arbete.

I repliken framhåller Lena-Liisa Tengblad att debattörerna blandar äpplen och päron genom att klumpa ihop arbetskraftsinvandringen med den generella migrationspolitiken, och dessutom försöker måla upp rekrytering från tredjeland som ett illvilligt tilltag från arbetsgivarnas sida, när det är något som helt enkelt sker av nödvändighet.

Att strama åt kompetensförsörjningen för företagen och samtidigt göra ett uppenbart ingrepp i den svenska partsmodellen, är inte lösningen på problemet med arbetslöshet i Sverige, skriver Lena-Liisa Tengblad.

Läs debattartikeln (atl.nu)