REPORTAGE - TRÄDGÅRDSANLÄGGNING

Anläggningsföretaget: ”Fler intresserar sig för våra jobb”

Närmiljön blir viktigare för den som arbetar hemifrån. Det har personalen på trädgårdsföretaget PB Mark & Miljö märkt av under våren. ”Vårt arbete har fått mer uppmärksamhet sedan coronakrisen startade”, säger ägaren Mats Westling.

4 juni 2020
Foto: Oskar Omne

Både personal- och kundmöten hålls på distans numera och någon kickoff för personalen blir det inte i år. På trädgårdsföretaget PB Mark & Miljö utanför Stockholm har coronakrisen rört om i delar av verksamheten, men inte nämnvärt skadat någon del av den så här långt.

– Vi hade en tuff vinter som många andra eftersom vi skulle röja snö. Det kom ingen snö. När vårsäsongen skulle sätta i gång kom corona, sammanfattar Mats Westling som driver företaget tillsammans med sin kollega Petra Björk.

Företaget arbetar mest med enskilda mindre företag, bostadsrättsföreningar och fastighetsförvaltare. Mats Westling förväntade sig till en början ett större ekonomiskt avbräck i och med coronaviruset, men säger sig än så länge ha kommit lindrigt undan.

– Vi har några företag som har dragit ner lite för att de har det jobbigt ekonomiskt själva just nu. Vi försöker anpassa oss och skriva om avtalen efter deras plånböcker, vi vill ju ha kvar dem som kunder även på andra sidan pandemin, säger han.

På personalsidan har de också klarat sig fint tycker han. En månad precis efter vintern så var det ont om folk eftersom alla följde reglerna och stannade hemma vid minsta symptom. I mitten av maj var första gången på två månader som personalstyrkan är fulltalig.

– Men när vi var färre blev vi också bättre på att prioritera, det var en givande utmaning för oss och vi klarade det bra tycker jag.

Nya kommunikationsrutiner i företaget

Under krisen har Mats Westling börjat skicka ut nyhetsbrev till personalen i stället för att hålla fysiska personalmöten.

– Det har fått ett positivt mottagande bland personalen och kommer bli bra när alla fått in rutinen att läsa breven. Vi kommer definitivt ha kvar dem även efter krisen, säger Mats Westling.

Han är tacksam för att anläggningsbranschen generellt inte tycks så hårt drabbad av coronakrisen.

– Det hade kunnat bli mycket värre även för oss, och det är ledsamt att se andra företag som kämpar och går omkull. Nu verkar ju smittan vända så sakteliga och om vi bara får behålla våra nuvarande uppdrag kommer det gå fint för oss, fortsätter han.

När han nyligen lade ut en platsannons för att söka sommarvikarier fick han fler ansökningar än vanligt, det har helt klart blivit lättare att rekrytera säsongspersonal. Arbetet i parker och trädgårdar har inte förändrats rent praktiskt, men fler människor än vanligt intresserar sig för sin närmiljö.

– Det är många fler som är ute och går på ställen där vi jobbar, på så vis har vårt arbete fått mer uppmärksamhet sedan coronakrisen startade och det ser vi såklart som positivt, säger Mats Westling.

PB mark och miljö

Säte: Nacka/Värmdö.
Grundat: 1996.
Affärsidé: Trädgårdsskötsel, planteringar och utveckling av kunders gröna utemiljö.
Antal anställda: 15.
Omsättning (2019): 12 MSEK.
Högsäsong: April-november.

3 positiva saker som coronakrisen fört med sig

  • "Nya hygienrutiner i arbetet, som vi definitivt kommer behålla."
  • "Vi har hittat nya sätt att kommunicera både internt som externt, mycket positivt."
  • "En möjlighet för fler att byta bransch och förhoppningsvis söka sig till de gröna näringarna."