REPORTAGE - TRÄDGÅRDSANLÄGGNING

Mer anläggning – ingen snöröjning- Göteborgsföretaget tror på mildväder

I mörkaste vintertid våras det för Billdals Trädgårdsanläggning i Göteborg. Precis som för många andra i branschen går affärerna riktigt bra trots – eller tack vare – Corona. Vd Tobias Fischers framtidsspaning är att svenskarna kommer satsa alltmer på sin närmiljö.

3 december 2020
Foto: Fredrik Jalhed

Har kunderna några pengar kvar när Corona är över?
Frågan kom upp när Tobias Fischer, vd på Billdals Trädgårdsanläggning, tog en lunch med en kollega häromdagen. För affärerna går bra och hela vintern ser ljus ut med en uppbokad kalender en bra bit in i 2021.

– Vi hantverkare kan skatta oss lyckliga. Folk satsar på sin närmiljö nu under Corona när vi är så bundna till hemmet.
– Jag är inte orolig för att pengarna kommer "ta slut" eller att kunder väljer att prioritera andra saker sen. Snarare tror jag att den livsstil vi tvingas till nu gör att vi ser alla fördelar med att tillbringa mer tid i hemmet. Det kommer att gynna vår bransch, säger Tobias.

Konsten att jobba mot privatkunder

Billdals Trädgårdsanläggning gör framför allt jobb för bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och andra privatkunder där uppdragen är av större karaktär.

– Fördelen med den här kundgruppen är att de inte är lika känsliga för skeenden i omvärlden. Man har ofta planerat in jobbet sedan länge, ekonomin finns och det vi gör betraktas som en bra investering, säger Tobias.

Men han vet att många företag tycker det är jobbigt att jobba mot privatkunder.
– Där är mitt viktigaste tips, att vara transparent och tydlig. Är man det finns inga problem. Den stora skillnaden när folk betalar ur egen ficka är att vi som företag måste orka specificera vad varje sak kostar, folk behöver förstå prissättningen.

Slopade snöröjningen

Efter att ha hoppat in på jobbet ännu en julledighet för att röja snö har Billdals ägare bestämt sig för att tänka om och avsäga sig snöröjningsuppdragen.

– För många är snöröjningen en viktig inkomst men i vår del av Sverige är det så svårt att förutsäga när och om det blir någon snö. Vi var tvungna att hålla med maskinpark och frigöra personal för att sköta det uppdraget utan att kunna planera för när det verkligen skulle behövas, säger Tobias.

Nu strävar de istället efter full beläggning inom anläggning, med Göteborgs klimat funkar det bra.
– Skulle det mot förmodan bli 20 minus får vi städa förråden!

Plötslig olycka överskuggade Corona

Ungefär samtidigt som pandemins startskott inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka som satte företagsledningen på prov; en lastmaskin välte över en medarbetare.

– Det var en fruktansvärd olycka som hade kunnat sluta illa men gick bra. I det läget känner man ett väldigt ansvar som chef och jag behövde hjälp att orientera mig i hela situationen. På kvällen kort efter olyckan ringde jag upp Gröna arbetsgivare, berättar Tobias.
– Det var en jäkla trygghet att mötas av en röst som sa "vi löser det här tillsammans" och att sen få hjälp med alla papper till Arbetsmiljöverket och polis.

Kriser har kommit med nystarter

Otaliga små och stora kriser har passerat sedan starten 1968. En av dem är 90-talets finanskris som gjorde att en arbetslös Tobias fick fråga om det fanns något att göra i familjeföretaget Billdals, då under ledning av hans pappa.
– Det var det sista jag ville! Men ur den krisen kom något bra för jag upptäckte mitt intresse för trädgård. Vi får se vad Corona bär med sig, för även om det är hemskt att så många drabbats så tror jag också att det är positivt att vi har tvingats sakta ner och se möjligheterna där vi står.

Text: Camilla Carlsson

Billdals Trädgårdsanläggning AB
  • Säte: Billdal utanför Göteborg
  • Devis: Ju mer komplicerade jobb desto roligare!
  • Specialitet: Naturstensarbeten.
  • Antal anställda: 15
  • Historia: Startades av pappa Jürgen 1968. Drivs idag av hans söner Tobias och Christian.