NYHET - GOLF

Uppsving ställer krav på personalen

Halva året har gått och pandemin är inte över än. Vi ställde fem frågor till Patrik Skoog, vd på Sollentuna Golfklubb, om hur han ser på företagandet ett drygt år efter att pandemin bröt ut.

4 juni 2021
Foto: Sollentuna Golfklubb

1. Hur ser du på årets säsong med tanke på pandemiåret som gått?

- För golfens del så blev pandemin en historisk boost som jag under mina 30 år i golfen aldrig upplevt tidigare. Antal ronder ökade med 50 % och ekonomiskt gjorde klubben sitt bästa år någonsin. Men det krävde samtidigt mycket av personalen som blev väldigt ansträngd. Säsongen är en otroligt intensiv period och vi fick lägga mycket tid förra året på att effektivisera verksamheten, ta in fler personal och följa restriktioner. Fler golfspelare innebär också en större belastning på verksamheten. Det känns som att intresset för golfen är lika stort i år men nu är vi förberedda på ett helt annat sätt. Vi har ändrat rutiner, gjort organisationsförändringar och anställt mer extrapersonal. Vi är i år också mer observanta på att personalen mår bra.

2. Hur har det gått för er att anställa säsongspersonal i år?

- Det är svårt att få tag i utbildad personal men det har gått förvånansvärt bra ändå. Vi har hittat killar från flygbranschen som är korttidspermitterade och som är nöjda med att de fått jobb här. Vi har också anställt några rutinerade golfare som varit lättlärda. Som en följd av pandemin har det faktiskt också varit enklare än vanligt att hitta bra personal, eftersom de frigjorts från andra branscher. Men det gäller att ha tur också.

3. Vad lägger du stort fokus på som företagare under Q3 2021?

- Det är slutspurten på vår säsong som vi försöker dra ut så länge det går. Vi fokuserar mycket på medlemsnytta och på att våra medlemmar ska känna att de får värde för sitt medlemskap och vill vara kvar till nästa säsong. Vi planerar också vårt medlemsmöte som är i november, kommande investeringar inför nästa säsong och mycket underhållsarbete. Vår träningsverksamhet pågår året runt eftersom vi har en lokal för det.

4. Hur drar du bäst nytta av medlemskapet i Gröna arbetsgivare?

- Jag själv har gått utbildningar i arbetsmiljö och schemaläggning årsarbetstid, som varit jättebra. Vi har även blivit hjälpta av förhandlingsstöd och rådgivning i kollektivavtal när det har behövts. Det är enkelt att mejla och få svar på sina frågor. Försäkringarna som ingår via Svenskt Näringsliv är också bra.

5. Vilken fråga tycker du är den viktigaste för din bransch att diskutera och ta ställning till under 2021?

- Arbetsmiljö är ett ämne som diskuteras hela tiden och det handlar om alla delar i verksamheten; på banan, i receptionen, i shopen och träningsverksamheten. Vi är nu mer observanta på återhämtning. Golfsäsongen är en intensiv period och det är en viktig fråga för branschen. I branschen pratar vi också om hur golfspelandet ska finansieras och vilken typ av medlemskap vi ska erbjuda våra medlemmar i framtiden. Många klubbar har haft det tufft ekonomiskt de senaste åren och det drabbar nästan alltid personalen. Med bättre ekonomi generellt kan vi även anställa fler personal.

Text: Sophie Åhsberg

Fakta om Sollentuna Golfklubb

• Verksamhet: 18-håls golfbana, driving range, träning, shop, restaurang på entreprenad
• Startade: 1967
• Medlemmar: 1450 (Medlemsägd förening)
• Anställda: 7 heltid helår. 4-5 heltid säsong mars- okt. 10 tal extrapersonal i reception och på banan.