NYHET - EKONOMI

Gröna jobb är säkra i pandemin

Mellan den 1 februari och 8 mars har drygt 3000 personer i Sverige varslats om uppsägning. Inom Jordbruk, skogsbruk och fiske är siffran nio. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen. Att de gröna näringarna erbjuder säkra jobb har visat sig tydligt under Corona-pandemin. För Jordbruk, skogsbruk och fiske är varselsiffran 47 för hela Coronaåret.

9 mars 2021
Foto: Magnus EA Hansson

Mellan den 1 mars 2020 och 24 januari 2021 varslades totalt 119 753 personer i Sverige men endast 38 av dessa var inom Jordbruk, skogsbruk och fiske. Under pandemin har tiotusentals personer varslats om uppsägning från Hotell och restaurang, tillverkningsindustrin medan de gröna näringarna, tillsammans med ett fåtal andra näringar, stått starkast.

Den hittills största vågen av varsel och uppsägningar kom under pandemins första månader Från mars till och med juni varslades 89 093 personer om uppsägning, varav ca 52 000 blev uppsagda. För Jordbruk, skogsbruk och fiske är varselsiffran 47 för hela Coronaåret.

– Våra medlemsföretag är verksamma inom branscher som är viktiga i samhället. Deras företag bidrar till matförsörjningen, råvara till industrin, djurhälsan, viktiga utemiljöer och nödvändig motion. Pandemin har tydliggjort att allt detta är sådant som vi behöver, säger Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare.

På Arbetsförmedlingens webbplats kan du läsa mer och jämföra hur läget är i olika näringar. Och här kan du läsa siffror för tiden under pandemin. 

Expert Arbetsmarknad och Kompetensförsörjning