REPORTAGE - GOLF

Klubbchefen: ”Vi har fått växla upp”

Golfbanan har blivit ett viktigt andningshål för många i coronatider. För Gräppås golfklubb har coronakrisen därför inneburit ett rejält ekonomiskt uppsving.

4 juni 2020
Foto: Emelie Asplund

Till en början oroade sig Anna Johansson och hennes kollegor lika mycket som andra företagare när coronapandemin spred sig över Europa. Hur stort avbräck skulle de nya restriktionerna innebära för just deras verksamhet? Inget alls, skulle det visa sig, snarare tvärtom. Det förhållandevis torra vårvädret, i kombination med att allt fler tvingades stanna hemma, gjorde golfbanan till en av få platser som människor fortfarande kunde, och vågade, besöka.

– Vi var också snabba med att skapa en struktur och ändra rutiner så att gäster fortfarande vågar komma, förklarar Anna Johansson, klubbchef på Gräppås golfklubb i Onsala. Ute på banan gjordes hålkopparna om för att minska kontaktytan med spelarna, kravet att kratta i bunkern efter sig slopades och spelarna slipper ta i stängerna ute på banan. I restaurangen togs det nya uterummet i bruk som matsal för att ytterligare öka på avstånden mellan mat gästerna och det blev möjligt att beställa take away-mat för de som hellre vill äta ifred.

– Vi gjorde det möjligt att ankomstregistrera sig och betala för spelet digitalt, den som inte vill behöver inte alls gå in i klubbhuset för att spela hos oss numera, förklarar Anna Johansson.

Dubblerat spel i april

Under april månad hade Gräppås golfklubb dubbelt så mycket spel jämfört med april förra året.

– Trycket under april går att jämföra med juli–augusti, som vanligtvis är våra bästa månader på året, säger Anna Johansson som berättar att intäkterna från drivingrange och greenfee dubblerats i april jämfört med samma månad förra året. Vi har fått ett hårt tryck på våra banor, det hade vi inte kunnat förutse. Vi har fått växla upp och ta in mer personal på banan. Hon och medarbetarna registrerar nya medlemmar varje dag och hjälper också många medlemmar att uppgradera sina medlemskap för att de ska kunna spela mer än de planerat.

– Vi har många 70+ spelare hos oss nu, golfen är ett sätt för dem att bryta isoleringen. Vi ser också många fler ungdomar än vanligt, det är härligt, säger Anna Johansson.

Tävlingsstoppet inget hinder

Gräppås golfklubb har, i jämförelse med många andra klubbar i landet, en relativt liten andel företagsspel på sin bana. De driver inte några boendeanläggningar heller, något som gör dem ännu mindre sårbara just i den här krisen.

– Medlemsspelet ligger på cirka 87 procent, på så vis var vi väl rustade för krisen. Folk som spelar här bor till största del i närheten, säger Anna Johansson.

Av det skälet är det heller inget större problem att tävlingssäsongen för golf är avbruten, i skrivande stund gäller tävlingsstoppet till och med 30 juni.

– Inga tävlingar betyder mer privatspel, för oss ser det faktiskt ut att vara en positiv sak just denna sommar, säger Anna Johansson.

Trots allt det positiva som coronapandemin indirekt först med sig har klubben hela tiden haft beredskap för att Sveriges medborgare precis som i många andra länder kan tvingas till mer strikt reglerad hemmavistelse på grund av viruset.

– Vi har varit försiktiga med anställningar och med vår säsongspersonal, där har vi fått bra rådgivning från Gröna arbetsgivare. Nu ser det ju inte ut att bli någon total lock-down. Om det skulle ändras så kommer det såklart påverka oss negativt, men det återstår att se vad som händer, säger Anna Johansson.

Så har inte coronakrisen i samhället drabbat golfklubben alls?

– Jo, kanske, det är väl egentligen ett angenämt problem men trycket på banan har gjort det svårare för oss att arbeta med den. Det tar längre tid och vi måste planera underhåll och skötsel bättre. Även administrationsbördan har ju blivit tyngre, men som sagt, det är i grunden inte ett problem för oss.

Gräppås Golfklubb

Värdegrund: Trivsel, Gemenskap, Utveckling.
Säte: Onsala utanför Göteborg.
Grundat: 1991.
Högsäsong: April–oktober.
Antal anställda: 5,5 helår, därutöver säsongspersonal

Tre positiva saker som coronapandemin fört med sig

  • Fler planerar semester på hemmaplan och vill då spela mer golf hos oss.
  • Nya digitala rutiner har kommit på plats (betalning, kundregistrering)
  • Fler medlemmar kom i. gång med spelet tidigare i år vilket brukar innebära att de spelar mer även under resterande säsong.