NYHET - EU

”Det är lätt att ta det som är bra med EU för givet”

Jessica Polfjärd har arbetat politiskt i hela sitt vuxna liv och är idag EU-parlamentariker för Moderaterna. Hon gillar att vara direkt delaktig i lagstiftningsarbetet, och har en stark tro på att engagemang kan göra skillnad.

13 december 2023
Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna. Foto: Frederic Köberl/Unsplash och Sveriges riksdag

– För mig har det varit viktig att jobba med frågor där det finns en stor EU-nytta, det vill säga där vi tjänar på att jobba tillsammans som union. Miljö- och klimatfrågorna är sådana frågor där utväxlingen blir mycket bättre när vi arbetar tillsammans, säger Jessica Polfjärd.

Hon sitter i miljöutskottet, som förutom ansvar för miljö och folkhälsa även har en hel del skogliga frågor på sitt bord. Att föra fram ett svenskt perspektiv i skogsfrågorna, och också se till att det blir jämförbara och rättvisa regler när det kommer till bioekonomi är viktigt, menar hon.

– Skogsfrågorna är väldigt viktiga för Sverige och svenskt näringsliv. Vi och Finland har unika förutsättningar jämfört med andra europeiska länder när det kommer till hur vi har skött skogen i generationer och hur viktig den är för vår basekonomi.

Hon arbetar också bland annat med frågor som rör arbetsmarknad och sysselsättning. Många branscher skriker efter folk, samtidigt som det råder arbetslöshet.

– Det gäller även de gröna näringarna, där man inte heller har tillräckligt många sökande till de platser som finns. Det är viktigt att bygga ett intresse kring vad branschen faktiskt kan erbjuda, det är en framtidsbransch med många möjligheter.

– Kompetensförsörjningsfrågan kommer att vara fortsatt viktig i EU. Det är mycket en medlemsstatsfråga också, man löser inte allt på EU-nivå, jag tror länderna kan sin egen arbetsmarknad bäst.

Hur ser du på frågan om arbetskraftsinvandring och det nya försörjningskravet?

– Om arbetskraft inte finns att tillgå kan det bli problematiskt, det kunde vi se under pandemin. Samtidigt har regeringen sett behovet att rätta upp regelverket och se till att man faktiskt har en god försörjning och att man inte har oschysta villkor. Jag kan tänka mig att man utvärderar de nya reglerna så småningom och ser om de givit de effekter man ville ha. Men i det här skedet så tror jag att regeringen har gjort en korrekt bedömning.

Största fajten inom egna gruppen

Jessica Polfjärds politiska bana började på gymnasiet när hon blev rekryterad till Moderata ungdomsförbundet, och sitt första politiska uppdrag fick hon som 18-åring. Innan hon blev EU-parlamentariker satt hon i riksdagen i 13 år. Redan som väldigt liten tittade hon på nyheterna, och familjen var samhällsintresserad.

Jag har alltid haft ett engagemang och en tro på att man faktiskt kan göra skillnad.

– Min pappa satt alltid och skällde på tv:n när vi tittade på nyheterna. Jag tyckte att han skulle engagera sig. Det var väl någonstans där det började. Jag har alltid haft ett engagemang och en tro på att man faktiskt kan göra skillnad – även om politik tar väldigt lång tid.

I Europaparlamentet tillhör Jessica Polfjärd den största partigruppen, EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna från Sverige ingår. Det kan vara heta diskussioner kring många frågor inte bara mellan grupper utan också inom gruppen, berättar hon, exempelvis kring ekonomi- eller miljöfrågor.

– Vi tycker nog olika inom gruppen i alla frågor, säger hon och skrattar. Jag har genom åren förstått att det beror mycket på vilket land du kommer ifrån, vad du har för perspektiv med dig in och vad du har för prioriteringar. Men det finns en gemensam värderingsbas och en respekt för varandra. Det gäller att hitta minsta gemensamma nämnare. Den största fajten tar du ofta i din egen partigrupp.

– Man får ge och ta, hela arbetet i Europaparlamentet är förhandlingar. Även om vi är den största partigruppen så har vi inte egen majoritet, utan vi måste göra upp med andra grupper, vilket gör att resultatet alltid blir en kompromiss.

För en företagare kan EU kännas som en stor koloss. Vilka är fördelarna med EU?

– EU är en koloss, så det gäller att fokusera på det man tycker är viktigt. Och det är lätt att ta det som är bra för givet. Ur ett företagsperspektiv är den inre marknaden en enorm tillgång. Freds- och frihetstanken som finns i botten på EU-samarbetet ska man inte underskatta heller, vilket har blivit tydligt i och med kriget i Ukraina.

Det svenska ordförandeskapet under förra halvåret hade konkurrenskraften som ett av sina prioriterade områden, och Jessica Polfjärd hoppas att frågan kommer vara fortsatt prioriterad under den nya mandatperioden. Att värna konkurrenskraften för att se till att vi inte kommer på efterkälken som union är viktigt, menar hon, och framhåller bevarandet av den inre marknaden.

Hur kan man som företag lyfta frågor och göra sin röst hörd i EU?

– Det första steget är att höra av sig till sin arbetsgivarorganisation. Jag tycker att arbetsgivarorganisationerna är duktiga och närvarande och tidiga på bollen. Det går också bra att höra av sig direkt till mig och andra EU-parlamentariker, vi är mer tillgängliga än vad många tror!

Jessica Polfjärd

Europaparlamentariker för Moderaterna sedan 2019. Riksdagsledamot för Moderaterna 2006–2019, var då bland annat ordförande för arbetsmarknadsutskottet och gruppledare för den moderata riksdagsgruppen. Har också suttit i fullmäktige i Västerås. Fick sitt första politiska uppdrag som 18-åring.

”Det roligaste med jobbet är att få jobba med väldigt många olika frågor, hitta sin egen politik och jämföra den med andras åsikter. Sedan är det roligt att vara delaktig i lagstiftningsarbetet, det vi kommer fram till blir ju lag.”

Bor huvudsakligen på landet utanför Västerås, där hon också är uppvuxen.

När hon inte arbetar gillar hon laga mat och ordna middagar tillsammans med vänner och familj, framför allt med barnbarnet.