NYHET - EU

”Utan jordbruket finns det inget Europa”

”Ur geopolitisk synvinkel är jordbruket en av de viktigaste sektorerna för att garantera Europas självständighet. Därför måste vi hålla det europeiska jordbruket livskraftigt.” Det säger Sergi Queralt, politisk rådgivare på Geopa, den europeiska jordbruksarbetsgivarorganisationen. Han tycker också att jordbrukskunskap borde ingå som en del i skolans läroplan.

29 november 2023
Sergi Queralt, politisk rådgivare på Geopa.
Sergi Queralt, politisk rådgivare på Geopa. Foto: Geopa

– Alla medborgare behöver lära sig var maten kommer ifrån, hur den produceras och varför jordbruk är så viktigt. Det skulle kanske också skapa ett större intresse för att arbeta med olika delar inom lantbrukssektorn, säger Sergi Queralt.

Geopa är jordbruksarbetsgivarnas gemensamma europeiska röst och arbetar för att främja hållbar sysselsättning inom det europeiska jordbruket och att framföra sektorns prioriteringar till lagstiftarna i EU. En central del i organisationens arbete rör den så kallade sociala dialogen, som sammanför arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanter för att debattera och hitta lösningar på jordbrukssektorns behov.

Foto: Fredrik Persson

– Jordbruk är väldigt speciellt, det är kanske en av de mest komplexa sektorerna. Den är kopplad dels till kulturen och samhället i stort, dels till situationen för landsbygden, och dessutom påverkad av exempelvis klimatförhållanden och även av sociala aspekter, eftersom det ofta är familjemedlemmar inblandade i företaget, säger Sergi Queralt.

– Sedan innebär jordbruk också hårt arbete, stora investeringar och ofta liten förtjänst för att tillhandahålla något så väsentligt som mat, och samtidigt dessutom ofta få utstå en massa kritik för det. Jordbruket är också hårt regelstyrt, vilket kräver en ohållbar mängd pappersarbete, fortsätter han, och trycker på hur viktigt det är att sektorns röst blir hörd.

Själv växte han upp i Barcelona och trivdes med mångfalden av europeiska kulturer han upplevde där. Efter studierna arbetade han i München, men intresset för internationell lagstiftning och arbetsmarknadsfrågor fick honom att flytta till Bryssel. Han hade ingen stor erfarenhet av jordbruk när han började arbeta för Geopa. 

Det som lockade med jordbrukssektorn var bland annat visionen om ett starkt, enat och oberoende Europa. Där spelar jordbruket en nyckelroll, menar han:

– Utan jordbruket finns det inget Europa, punkt.

Viktigt att synas i rätt forum

En betydande mängd lagstiftning föds i EU. Det är viktigt att förstå och förutse vilka lagändringar som är på gång och informera medlemsföreningarna så att de kan förbereda sig, menar Sergi Queralt.

– I en sektor där det mesta produceras i en årlig cykel och förändringar kräver betydande investeringar, är långsiktig planering en nyckel.

En av de viktigaste frågorna på Geopas bord är personal- och kompetensbrist, något som de flesta europeiska sektorer lider av men där jordbruket är en av de mest drabbade, enligt Sergi Queralt.

– Även om arbetsgivare inom jordbruket anstränger sig för att arbetsvillkoren ska vara goda är det hårt arbete och ofta lågkvalificerade jobb och därmed är också lönenivån relativt låg. Dessutom krävs det att man flyttar ut på landsbygden. Sammantaget tenderar jobben inom jordbruket att vara mindre attraktiva för unga människor.

Sergi Queralt konstaterar att migration tyvärr återigen är på allas agenda i EU. Geopa har bjudits in att bidra till EU-kommissionens nyskapade arbetsmigrationsplattform, och presenterat sin syn på hur jordbrukssektorn kan integrera en betydande del av nyanlända invandrare.

– Vi har också betonat att bördan av alla nödvändiga delar i integrationen, som exempelvis bostäder och utbildning i språk och kultur, inte enbart kan bäras av arbetsgivarna.

Att stärka den sociala dialogen är ett ständigt pågående arbete och Geopa har just lanserat ett nytt projekt för att stärka kapaciteten på området. En annan fråga som enligt Sergi Queralt tycks få en viktigare roll i många debatter på europeisk nivå är psykisk hälsa.

Bilder på EU-flaggor.
Foto: Guillaume Périgois/Unsplash

– Vi blev nyligen inbjudna att presentera våra synpunkter kring mental hälsa inom jordbruket vid ett evenemang under det spanska ordförandeskapet i EU-rådet. Vi passade på att visa upp att många stressfaktorer som drabbar en lantbrukare kan undvikas med bättre lagstiftning och investeringar i landsbygden.

Som den enda officiella europeiska jordbruksarbetsgivarorganisationen i EU deltar Geopa i alla relevanta forum för de europeiska institutionerna och i olika dialoggrupper och plattformar för bland annat jordbruk, kompetensförsörjning och sociala villkor, och kommer på så vis i direkt kontakt med lagstiftarna. Organisationen bidrar också till rapporter och studier som används som underlag för att utarbeta nya lagförslag.

– Generellt sett är det viktigt att ha en hög synlighet. En regelbunden relation med EU-institutionerna är det mest effektiva sättet att se till att sektorn är känd och att vi hörs när ny lagstiftning föreslås, säger Sergi Queralt.

Hur ser du på möjligheterna för europeiska lantbrukare att vara konkurrenskraftiga och lönsamma i framtiden?

– Det sker en långsam men tydlig utveckling mot automatisering och digitalisering. Jag ser detta som goda nyheter för sektorn, eftersom det kan avhjälpa en del av den strukturella bristen på arbetskraft. Det kommer också leda till att lantbruket kan erbjuda fler högkvalificerade jobb, vilket bidrar till sektorns konkurrenskraft och lönsamhet. Men det kommer att krävas ett åtagande från övriga samhället för att stötta övergången.

Sergi Queralt

Politisk sekreterare och senior politisk rådgivare på Geopa, Employers’ Group of Professional Agricultural Organisations, där Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad är vice ordförande.

Född och uppvuxen i Barcelona. Har tre masterexamina: i organisationspsykologi med specialisering i HR, i företagsekonomi och i Europastudier. Har tidigare bland annat arbetat på BMW i München. Flyttade till Bryssel 2015 och hamnade så småningom i lantbrukssektorn.

Utanför jobbet går all uppmärksamhet just nu till familjen eftersom han nyligen har blivit pappa. Intresserad av både klassisk och modern musik, historia, särskilt 1900-talet, och allt som har med astronomi och fysik att göra. Tycker om bio och matlagning, särskilt att upptäcka nya recept och restauranger, och att resa runt Europa, vilket han ofta får chans till.