NYHET - EU

”Vilka personer vi skickar till Bryssel har jättestor betydelse”

Som företag påverkas man av besluten i EU antingen man vill eller inte. Skogsbolaget och medlemsföretaget SCA är starkt involverade i EU-frågor och bedriver ett omfattande arbete för att påverka i frågor som rör skogen. Att som både väljare och företagare bry sig om det kommande EU-valet är viktigt, tycker SCA:s kommunikationsdirektör Anders Edholm.

5 mars 2024
Anders Edholm, kommunikationsdirektör på SCA.
Anders Edholm, kommunikationsdirektör på SCA. Foto: Per-Anders Sjöquist

– Vilka personer som representerar Sverige i Bryssel har väldigt stor betydelse. De måste tro på EU-samarbetet och vilja påverka och driva förändring som är till gagn både för Sverige som enskilt medlemsland och EU som helhet. Att vara konstruktiv är viktigt för att få inflytande.

Valåret i EU handlar om att välja ledamöter till Europaparlamentet, men också om att Sverige ska nominera en EU-kommissionär och vara med och godkänna vem som ska bli ordförande i EU-kommissionen.

– Det är ett stort EU-år och viktigt att alla engagerar sig i debatten, säger Anders Edholm.

Fördelarna med att vara medlem i EU är tveklösa, framhåller han. Fredstanken och de fyra friheterna är grundbultarna i EU-samarbetet, och dessutom öppnar sig en marknad på nästan en halv miljard konsumenter för svenska företag. EU:s inre marknad bidrar till en jämnare spelplan mellan bolagen som verkar och sätter produkter på den, menar Anders.

– Tittar man på Brexit är det ganska tydligt vilka nackdelar det för med sig att stå utanför. Det är alltid bättre att stå innanför och vara med och påverka beslutsprocesserna än att stå utanför och bli påverkad av dem i alla fall.

Kontraproduktiva krav

När det kommer till skogsrelaterade frågor ser han att de tagit extra fart under den senaste mandatperioden, men tycker också att det lett till att det har lanserats ett antal förslag som inte alltid är till gagn för det svenska skogsbruket.

– Vi menar dels att man har gått väldigt fort fram, dels att gemensam och detaljerad EU-lagstiftning på skogsområdet är fel väg att gå eftersom skogen och skogsbruket i EU:s medlemsländer ser väldigt olika ut.

Ett exempel är LULUCF, förordningen om markanvändning och upptag av koldioxid i kolsänkan i skogen, där Sverige, som redan har Europas högsta koldioxidbudget, har gått med på att öka den ytterligare, det vill säga binda in mer i skogen. Det innebär att avverkningen kan komma att behöva minska för att låta mer skog stå i Sverige. Alternativt måste tillväxten öka kraftigt över tid.

Vi sätter två till tre nya plantor för varje träd vi avverkar så att nettotillväxten hela tiden är positiv. 

– Från SCA:s och också industrins sida menar vi att för hårda krav på koldioxidinbindning i skogen kan vara kontraproduktivt för klimatet, då man inte tar hänsyn till den positiva klimateffekt som uppstår när fossilbaserade material ersätts med biobaserade. Vi ska komma ihåg att vi har ett stort och växande virkesförråd i svenska skogar. Vi sätter två till tre nya plantor för varje träd vi avverkar så att nettotillväxten hela tiden är positiv. Vi avverkar ungefär 70 procent av tillväxten.

Finns det möjligheter att påverka besluten i EU?

– Ja, vi jobbar med att föra fram vår syn och att påverka både svenska och europeiska politiker på EU-nivå. Vi genomför egna arrangemang och möten i Bryssel, men vi jobbar också mycket tillsammans i skogsindustrin i olika organisationer och arbetsgrupper.

– Men effekten av påverkansarbetet beror också på vilka de ansvariga politikerna och kommissionärerna är och vem de lyssnar mest på. Under den här mandatperioden har vi haft personer i ledande positioner i kommissionen som kanske har lyssnat mer på miljörörelsen än på industrin, något som tyvärr lett till skogslagstiftning som inte är bra för vare sig klimatet eller den svenska skogsnäringen.

Regelkrånglet måste bort

En viktig fråga som precis har börjat bubbla ser Anders Edholm är 2040-målet, som handlar om att minska utsläppen med 90 procent till 2040. Här är det viktigt att inte bara skogen förväntas bidra, menar han, utan att det också blir tryck på att minska de fossila utsläppen.

– Förslagen kommer att vara väldigt viktiga att analysera noggrant och se vad de betyder för Sverige, Sveriges industri och svensk konkurrenskraft.

Anders Edholm är kritisk till regleringsivern han tycker finns i EU. Att förenkla, inte bara för skogsbranschen utan för näringslivet i stort, med både mindre regelkrångel och bättre regler som stärker konkurrenskraften är viktigt, menar han.

Det svenska ordförandeskapet lyckades väldigt bra med att få in konkurrenskraftsperspektivet i debatten, anser han. Frihandelsavtal, avregleringar och en förbättrad tjänstemarknad i EU framhåller Anders som viktiga frågor framöver.

– Vi ser hur USA tuffar på, hur Kina tuffar på hyfsat och Indien också för den delen, medan Europa halkar efter tillväxtmässigt. Att stärka kontinentens konkurrenskraft framåt hoppas jag blir en ledstjärna för den nya kommissionen och det nya Europaparlamentet.

EU-frågor är viktiga för SCA

SCA är medlemmar i CEPI, pappers- och massaindustrins europeiska centralorganisation, och i Bioenergy Europe, som jobbar för bioenergin på EU-nivå, och i en rad arbetsgrupper för skogsfrågor inom EU.

Kommunikationsdirektör Anders Edholm tycker att Sverige måste bli bättre på att påverka i EU, och att fler svenskar behövs i EU-arbetet och i EU-institutionerna för att öka vårt inflytande.

”Sverige har inte så stort inflytande som vi borde ha i relation till vår storlek och till den medlemsavgift som vi betalar till EU varje år. Det är väldigt viktigt att våra nya parlamentariker söker sig till rätt utskott i Europaparlamentet för att maximera sitt inflytande i frågor som är viktiga för Sverige. Det om något är av strategisk betydelse för Sverige.”