DEBATT - SVENSK DJURSJUKVÅRD

Replik: Statlig prisreglering ger inte lägre kostnader för djurägarna

I en replik i SvD Debatt svarar Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård försäkringsbolaget Agria att en statlig prisreglering inte kommer att ge lägre kostnader för djurägarna. Istället riskerar det att skapa en minskad konkurrens, vilket inte skulle vara till fördel för djurägarna.

25 april 2024
Foto: Fredrik Persson

Agria menar att staten bör prisreglera den privata djursjukvården, som inte är en skattefinansierad verksamhet. Vi som arbetar inom den svenska djursjukvården ser det som en styrka att den till största del bedrivs i privat regi med sund konkurrens. Som djurägare ska man vara fira att välja veterinär både utifrån klinikernas kompetens och den egna plånboken, skriver Elisabet Ellström, ordförande för Svensk Djursjukvård, och Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare.

Ökade veterinärkostnader drivs av att fler djurägare kräver mer avancerad vård för sina husdjur, att djuren är allt sjukare när de kommer till veterinären och att det råder brist på veterinärer och djursjukskötare i Sverige.

Vår sammanställning visar dock att prisökningarna i genomsnitt varit lägre än inflationen. Snittkostnaden för de nästan en och en halv miljon veterinärbesöken hos våra medlemsföretag förra året var 3 509 kronor. En överväldigande majoritet av vårdkostnaderna täcks av djurägarnas försäkringar.