REPORTAGE

Hon vill öka livskvaliteten i vardagen

Från läkemedel till växthus och odlingar. Möjligheten att göra skillnad här och nu lockade Anna Bertland att byta bana och satsa på företagande inom grön näring.

26 februari 2021
Foto: Kabbarps trädgård

– Jag tror att den här branschen kommer att växa ännu mer i betydelse för människor och samhälle. Nu mer än någonsin efterfrågas livskvalitet i form av gröna upplevelser, säger Anna Bertland.

Hon är vd för Classicum Växthus sedan drygt ett år tillbaka. Tillsammans med sin man Daniel driver hon sedan sommaren 2020 också Kabbarps trädgård, som odlar ekologiska färska kryddor och sallader. Som verksam i Kabbarps trädgård är Anna nu också nyinvald fullmäktigeledamot i Gröna arbetsgivares trädgårdsodlingsgrupp.

Med en bakgrund från biotekniklinjen på Lunds Tekniska Högskola var det inte självklart att hon skulle hamna på sin nuvarande arbetsplats. Anna har jobbat med grundforskning inom medicinsk mikrobiologi och kliniska prövningar inom läkemedelsindustrin. De senaste sex åren var hon ansvarig för en biometriavdelning som designade och utförde kliniska studier över hela världen. Men i början av 2019 tog familjen över Classicum Växthus och några månader senare tog karriären en oväntad vändning när Anna gick in som vd i företaget.

Som ny fullmäktigeledamot har Anna Bertland med sig erfarenhet av vikten av dokumentation i avtalssituationer. Hennes breda bakgrund och att hon är generalist – kan lite om mycket – kan förhoppningsvis komma till användning i uppdraget för Gröna arbetsgivare.

– Jag är ny inom grön näring men brinner för branschen och vill engagera mig. Jag hoppas att erfarenheten från en annan, kraftigt reglerad och kvalitetsinriktad bransch, kan ge intressanta infallsvinklar i många frågor. Ledarskap är en annan fråga jag tycker är viktig. Utan duktiga och engagerade medarbetare är företagen inte värda något, säger Anna Bertland.

Coronaåret 2020 var en speciell period. Trots att båda företagen har produkter som verkligen efterfrågas, har det ändå varit utmanande att driva företagen i pandemitider. Personalbortfall, råmaterialtillgång och snabba svängningar i leveranstider har varit vardag. Under våren 2021 förbereds för en nybyggnation och flytt av växthusverksamhetens huvudkontor till Kabbarp, bredvid kryddodlingen. Och på Kabbarps trädgård pågår arbetet för fullt med att ta fram en varumärkesstrategi för att tydliggöra erbjudandet och förstärka positionen på marknaden.

– Det är verkligen en rolig bransch att arbeta inom, stämningen är god och framtidsutsikterna ser väldigt positiva ut. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att åstadkomma något som bidrar till förändring, som gör gott. Därför har jag alltid varit så stolt över att arbeta inom läkemedelsindustrin, säger Anna och fortsätter.

– Men processerna i den branschen kan ta så lång tid. Nu har jag möjlighet att bidra till att förändra våra kunders liv mycket snabbare. Att hjälpa våra kunder att hitta ett glasat favoritrum för odling eller för umgänge är så fantastiskt roligt. Det är ett smycke i trädgården som dessutom infriar möjligheten till medelhavsklimat hemma och att odla grönsaker som inte är möjliga på friland.

Med Kabbarps trädgård vill Anna också ge fler människor tillgång till färska kryddor hemma.

– För vad vore capresen utan basilika, räkcocktailen utan koriander, sommardrinken utan mynta och påskbordet utan dill och persilja?

– Jag hoppas att fler människor kan skapa en vardag där man inte alltid längtar till helgen, säger Anna Bertland.

Text Moa Långbergs