REPORTAGE - TRÄDGÅRDSODLING & UTLÄNDSK ARBETSKRAFT

Säsongsarbetarna möjliggör expansion i Aby

Framgångsrikt arbete med utländska säsongsarbetare gör stor skillnad för många gröna företag i Sverige. Långsiktighet och ömsesidig respekt gör att Axelssons i Aby har personal som kommer tillbaka år efter år.

24 maj 2021
Foto: Axelssons i Aby

Mellan Målilla och Mörlunda i Småland ligger gården Axelssons i Aby. Här jobbar 20 året runt-anställda med att odla potatis, spannmål, jordgubbar, sparris, hallon och sötpotatis. Varje år kommer också omkring 80 säsongsanställda till gården för att jobba och av dem är 35 personer från Polen och Ukraina. De utländska säsongsarbetarna är framförallt viktiga för att förbereda odlingen och plocka jordgubbar i en omfattning som inte varit möjlig med enbart säsongsarbetare från trakten.

– Vi har anställt polska säsongsarbetare ända sedan 1997. Vår nuvarande arbetsledare Andrzej Rog, är son till vår allra första polska medarbetare. Långsiktiga relationer är väldigt viktiga för att bygga ett bra och välfungerande team, säger Martin Boigs, personalansvarig på Axelssons i Aby.

Tydlig kommunikation viktigt

En av de polska säsongsarbetare som är på plats i år är Urszula Aksinowicz som gör sin fjärde säsong i Aby.

– Jag hade tur som hittade det här jobbet. Det är skönt att många pratar engelska här och att jag får hjälp med förklaringar av exempelvis skattesystemet, säger Urszula Aksinowicz.

För Martin Boigs och de andra som jobbar året runt på Axelssons i Aby är det viktigt att säsongsarbetarna upplever att de är omhändertagna när de är på plats. Tydlighet vad gäller lön, försäkring, arbetstid och boende är en grundförutsättning för att det ska fungera. I år är också första året som man inte bara rekryterar från Polen. Fyra nya anställda kommer från Ukraina och det har adderat lite extra pappersarbete i och med att rekryteringen sker utanför EU.

– Vi vill att våra säsongsarbetare ska känna att de är en del av oss – att vi är ett team. En bra stämning uppnår vi när vi är lyhörda och gör en bra planering av arbetet. När det kommer till personalen från Ukraina har vi fått hjälp av kollegor i branschen som har erfarenhet av anställningar utanför EU. Vi upplever att det finns stor erfarenhet och hjälp att få genom att bolla med kollegor i branschen, säger Martin Boigs.

Rekrytering på plats i Polen

En av svårigheterna med att bygga ett välfungerande team bestående av säsongsarbetare är att hitta bra medarbetare i andra länder. För Axelssons i Aby har det hanterats genom att arbetsledaren Andrzej Rog sköter rekryteringen på plats i Polen. Han påbörjar sitt arbete i januari och har möten med arbetssökande. För de personer som trivs och kommer tillbaka år efter år finns också möjlighet till avancemang och utveckling.

– Vi konkurrerar såklart med andra arbetsgivare både i Sverige och i övriga Europa. Förra året hade vi ett mindre sammansvetsat team och då märkte vi att effektiviteten också gick ner. Att premiera de som jobbar bra och verkligen satsa långsiktigt även på säsongspersonalen gör stor skillnad på sikt, säger Martin Boigs.

Satsa på aktiviteter efter jobbet

För att allt ska flyta på bra när personalen är på plats tipsar Martin Boigs om att se till att översätta exempelvis säkerhets- och kvalitetsrutiner till polska eller engelska. Tänk ett extra varv och översätt gärna för mycket än för lite. På Axelssons i Aby har man också förmånen av att ha en utbildad sjukgymnast på företaget som kan hjälpa till om någon får besvär i arbetet.

– Det brukar vara uppskattat att göra något extra för säsongsarbetarna efter arbetstid. Vi brukar hyra en sporthall eftersom många spelar volleyboll eller spela lite brännboll efter jobbet även om vi fått anpassa oss i dessa tider för att undvika att utsätta medarbetarna för smittspridning, säger Martin Boigs.

Text: Moa Långbergs